Setup Menus in Admin Panel

Yksilöllinen ruokavalio ja treeniohjelma tuovat parhaiten tuloksia

Kiristävätkö housut, kaipaatko lisää energiaa tai haluat ehkä keventää oloa, jotta liikkuminen on helpompaa? Jos kaipaat tuloksia, niin aloita jo tänään, mutta keskity olennaisiin asiohin! Geneeristen ohjelmien sijaan yksilöllinen ruokavalio ja treeniohjelma tuovat tuloksia nopeammin.

Toisaalta tällöin on myös helpompi sopeuttaa omaa tekemistä arkeen sopivaksi ja huomioida omat terveydelliset tekijät. One-size-fit-all tyyppistä ratkaisua ei valitettavasti ole olemassa hyvinvointiasioissa.

***

Tyypilliset haasteet muutoksessa

Niin moni meistä haluaisi keventää olotilaa ja on sitä ennenkin koittanut, mutta ei ole saavuttanut kuitenkaan pysyviä muutoksia. Mitä siis tällä kertaa kannattaa tehdä toisin, jotta tuloksia oikeasti syntyisi ja vieläpä pysyvästi?

Muutama tärkeä ja olennainen asia on hyvä huomioida, jotta tuloksia saa aikaiseksi. Nämä asiat olet varmasti jo kuullut, mutta silti näkee todella paljon tilanteita, joissa yksinkertaisesti ei vain nähdä metsää puilta ja keskitytään muutoksen kannalta epäolennaisiin asioihin.

***

1. Aloita jo tänään, älä lykkää aloitusta

Aika moni meistä miettii, että aloittaa muutoksen sitten ensi viikolla tai lomien jälkeen. Mitä jos aloittaisitkin jo tänään?

Asioita on helppo lykätä ja suunnitella loputtomiin. Aloita muutos jo tänään, tarkista ruokavalio ja tee jo tänään jokin pieni asia toisin kuin ennen. Miksi lykätä asioita, sillä täydellistä ajankohtaa ei kuitenkaan tule…

Tärkeä askel muutoksessa on nimenomaan siirtyminen suunnittelusta kohti toteutusta. Se, että oikeasti alat toteuttamaan muutosta. Pienet askeleet eteenpäin ovat parempi kuin ei askelia ollenkaan.

***

2. Keskity olennaiseen ja näe metsä puilta

Jo pienillä ruokavalion muutoksilla voi saada ihmeitä aikaan. Yleensä perusasioista löytyy kehitettävää. On helppo lähteä hifistelyn tielle tai toivoa parannusta olotilaan vaikka lisäravinteista.

Vaikka kuulostaakin tylsälle, niin perusasioissa on todella monesti parannettavaa ja niistä on myös yleensä kiinni se, ettei tavoitteita saavuteta. Näe siis metsä puilta ja keskity olennaiseen – se oikeasti kannattaa!

Käytännössä olennaisiin asioihin keskittyminen tarkoittaa yleensä ruokavalion tarkistamista. Monesti puhutaan ihan perusasioista kuten ateriarytmistä ja ravinnon sisällöstä – siis yleensä aina! Myös ruoan määrä on hyvä tarkistaa, jotta elimistö saa riittävästi (muttei liikaa) ravintoaineita elintoimintoja varten ja muutenkin polttoainetta päivän aktiviteetteihin.

Kokonaisuus on tärkeää saada kohdalleen. Kun suuret linjat ovat kohdallaan, on myös tilaa joskus herkuttelulle ja voi syödä joustavasti.

***

3. Muista huomioida riittävästi oma tilanne

Emme ole samasta muotista ja siten myöskään sama ruokavalio tai treeniohjelma ei sovi kaikille. Sepä olisi helppoa, mutta esimerkiksi oma ruokavalio riippuu iästä, painosta, aktiiivisuudesta ja omista tavoitteista.

Lihasmassan kasvattajan ruokavalio on erilainen kuin painonpudottajan ruokavalio. Toisaalta silläkin on väliä, että painaako 45 kg vai 90 kg ja paljonko liikkuu päivittäin. Siten siis oma ruokavalio ja treeniohjelma kannattaakin räätälöidä itselle sopivaksi.

Perusperiaatteet ovat toki samat ruokavaliossa ja treeniohjelmassa, mutta painotuserot vaihtelevat niin omasta tilanteesta kuin tavoitteistakin. Yhtä kaikille sopivaa reseptiä ei siten ole.

***

On selvää, että kiireinen ja uraorientoitunut yh-äiti kerkeää liikkumaan eri tavalla kuin vaikkapa opiskeleva sinkkunainen. Oma elämäntilanne kannattaa huomioida realistisesti treeniohjelmaa suunniteltaessa. Mikä on oikeasti toteutettavissa ja millaiseen ajankäyttöön on oikeasti mahdollisuutta? Kun muutoksen sopeuttaa omaan elämään, ei tarvitse myöskään stressata ja voi hyvillä mielin toteuttaa muutosta.

***

Tarkista ruokavalio ja keskity olennaisiin asioihin

Ruokavalio on tärkeä osa hyvinvointia, on tavoitteena sitten kevyempi tai energisempi olo, tavoitteellinen harjoittelu tai kiinteytyminen.

Energiantuotannon ja -kulutuksen tulee olla lähtökohtaisesti tasapainossa muutosta tehtäessä. Jos kuitenkin tavoitteena on painonpudotus, on energiaa saatava keskimäärin vähemmän kuin sitä kulutetaan.

Lihasmassan kasvatuksessa tilanne on taas päinvastainen. Täten yksilöllisyys onkin tärkeää ruokavaliossa, jotta oikeasti löydetään omia tavoitteita tukeva ruokavalio. Kun ravitsemus on kohdallaan, se tukee tavoitteiden saavuttamista. Ravitsemuksen tärkeyttä monesti aliarvioidaan, vaikka se on hyvin olennainen osa kokonaisuutta.

Toki myös muilla elintavoilla on merkitystä, mutta ravitsemuksella on kokonaisuudessa tärkeä rooli.

***

Muista aktiivisuus, treeniohjelma ja riittävä lepo

Terveellinen ruokavalio on yleensä kaiken A ja O hyvinvointimuutoksessa. Sen merkitystä ei juurikaan voine korostaa liikaa. Kuitenkin muutoksen nopeuttamiseksi tarvitaan myös liikuntaa.

Meitä on moneen lähtöön. Toiset ovat aktiivisia liikkujia ja toiset eivät innostu liikkumisesta. Arkiaktiivuus on tärkeää, vaikka sen merkitystä ei useinkaan ymmärretä. Sillä voi kuitenkin saada aikaiseksi huomaamatta pitkin päivää ja sen avulla voi myös pudottaa painoa.

Liikunnan harrastaminen on suositeltavaa ja se nopeuttaa muutosta auttamalla vähentämään rasvakudoksen määrää ja lisäämällä energiankulutusta kehon koostumuksen muuttuessa. Paras lopputulos koostuu omaan tilanteeseen sopivasta harjoittelusta, jossa on mukana niin lihaskuntoharjoittelua kuin aerobistakin harjoittelua – muita kunnon osa-alueita toki unohtamatta.

Liika on liikaa ja harjoittelussa kannattaa silti pitää mielessä maltti. Riittävää lepoa myös tarvitaan kunnon kehittymiseen. Nykypäivänä ei ole mitenkään tavatonta ylisuorittaa, ja siten myös muu henkinen kuorma tai stressi on hyvä pitää mielessä muutosta toteutettaessa. Riittävä uni on tärkeää muutoksessa, kuten myös muutenkin palautuminen stressi välttämiseksi ja kunnon kehittymiseksi.

***

Yksilöllinen ruokavalio ja treeniohjelma tuovat tehokkaimmin tuloksia

Erilaisilla verkkokursseilla tarjotaan yhteisiä treeniohjelmia tai ruokavalioita kaikille osallistujille. Treeniohjelma on helpompi toki sovittaa yleispäteväksi, mutta siltikin niin oman elämän edellytykset kuin myös terveystekijät on hyvä huomioida treeniohjelmassa. Erilaiset perussairaudet (kuten korkea verenpaine ja esimerkiksi nivelvaivat) on hyvä huomioida treeniohjelmaa suunniteltaessa sekä turvallisia liikkeitä valittaessa.

Valitettavasti varsinkaan yleispätevää ruokavaliota ei ole oikein olemassa. Terveellisen ruokavalion perusperiaatteet ovat samat ja jokaisen kannattaa pitää huoli niin säännöllisestä ateriarytmistä, laadukkaasta ruoasta että sopivasta energian määrästä. Painotuksissa on kuitenkin eroa ja toisaalta on hyvä huomioida myös omat mahdolliset ruoka-aineallergiat, muut ravitsemukseen vaikuttavat tekijät ja tietenkin omat tavoitteet.

Yksilöllisyys on hyvä ottaa siten huomioon. Olemme erilaisia monellakin tapaa ja siten sama ohjelma ja ruokavalio ei käy kaikille.

Tsemppiä muutokseen!

Mari T.
Author: Mari T.

01/01/2023

0 responses on "Yksilöllinen ruokavalio ja treeniohjelma tuovat parhaiten tuloksia"

    Leave a Message

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Copyright 2017-2021 Kevyempi Olo. Kaikki oikeudet pidätetään.