
Tuntuuko olo väsyneeltä ja energia on kadonnut? Jatkuva väsymys voi latistaa mieltä ja pitkään jatkuessaan vähentää aktiivisuutta ja arjen energiaa.
Lyhytaikaisesti väsymys vaivaa joskus kaikkia meistä. Taustalla voi olla huonosti nukuttu yö, liiallinen valvominen tai vaikka stressaava työviikko tai -päivä. Lyhytaikainen väsymys on melko yleistä, mutta pidempään jatkuessaan on hyvä pyrkiä asialle tekemään jotain. Jatkuva väsymys kun ei ole normaalia pidempään jatkuessaan.
Jatkuva väsymys on suhteellinen käsite, sillä koemme olotilamme yksilöllisesti ja niin myös väsymyksen. Olo voidaan kokea väsyneeksi monellakin tapaa ja taustalla voi olla niin psyykkisiä, fyysisiä kuin emotionaalisiakin syitä.
Monesti syy voi löytyä esimerkiksi elämäntavoista, mutta taustalla voi toki olla myös joskus jokin sairaus. Siten pitkään jatkuessaan väsymyksen syyt kannattaa aina selvittää.
***
Jatkuva väsymys – mistä se johtuu?
Olemme yksilöitä ja siten myös syyt väsymyksen taustalla voivat olla moninaisia. Elämäntavoilla on usein osansa muutoksessa, mutta myös perintötekijät vaikuttavat sairauksien ja vaivojen kehittymiseen.
Usein syy väsymykseen löytyy elämäntavoista – kiireellisestä elämästä, ravitsemuksesta tai liikunnasta. Toisaalta pidempään jatkuessa on hyvä selvittää syitä tarkemmin ja tarkastella asiaa myös terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Syitä jatkuvalle väsymykselle voi olla monia.
Stressi ja univaje ovat tyypillisiä väsymyksen syitä
Tyypillinen syy jatkuvalle väsymykselle on nykypäivänä yleinen stressi. Elämä on usein kiireistä ja työn/opiskeluiden lisäksi vapaa-aikakin on usein kiireistä. Ihmiset roikkuvat paljon somessa ja tekevät myös aivotyötä. Tällöin palautumisen määrä voi jäädä vähäiseksi.
Stressi voi aiheuttaa uniongelmia, mutta uniongelmien taustalla voi olla myös useita muita syitä kuten ylipaino ja uniapnea. Ylipainon myötä unen laatu ja määrä voivat huonontua. Myös uniapnea voi olla väsymyksen syynä. Sitä ei välttämättä itse edes osata epäillä. Toisaalta puoliso voi helpommin todeta hengityskatkokset yöllä ja puuttua asiaan.
Uniongelmat ovat salakavalia ja ne kehittyvät pikkuhiljaa. Täten jo pieneen aamuyön heräilyyn kannattaa puuttua mieluummin ajoissa kuin myöhemmin.
Aivotkin tarvitsevat lepoa ja siten onkin suositeltavaa hidastaa tahtia ja pitää taukoja päivän aikana. Alkoholi voi myös haitata unen määrää ja laatua ja siten sen käyttö kannattaa pitää maltillisena.
Varhaisessa vaiheessa myös uniongelmia on helpointa hoitaa ja niihin kannattaakin hakea apua, jos uniongelmat eivät ratkea kotikonstein.
Epäterveellinen ruokavalio
Epäterveellinen ruokavalio voi myös olla syyllinen väsymykseen. Jos ateriarytmi on harva, voi se edistää väsymystä. Toisaalta suuri hiilihydraattimäärä aterialla voi myös väsyttää. Ruokavalio on tärkeää jaksamisen kannalta ja sitä kannattaakin pyrkiä kehittämään.
***
Lue lisää: Miten suunnitella ja koostaa aterioita ja
Tilaa myös: Maksuton opas rasvanpolttoon ja kevyempään oloon
***
Vitamiinin puutokset
Myös vitamiinien ja hivenaineiden puutokset voivat aiheuttaa väsymystä. Erityisesti naiset useammin kärsivät raudan puutteesta.
Myös folaatin saanti jää tutkimustenkin mukaan monella suomalaisella vajaaksi. Erityisesti kasvisruokavaliota noudattavien kannattaa tarkistaa myös B12 vitamiinin saanti.
Liiallinen kofeiinin saanti
Kahvi ja kolajuomat piristävät väliaikaisesti, mutta niiden liiallinen käyttö voi myös väsyttää. Huomiota kannattaa kiinnittää määrän lisäksi siihen, ettei niitä nauti liian myöhään illalla, jolloin ne haittaavat yöunia.
Myös energiajuomien liiallinen käyttö voi haitata niin yöunia kuin aiheuttaa myös väsymystä. Kohtuus siis kaikessa.
Jano ja nestetasapaino
Liian vähäinen veden juominen ja jano saattavat väsyttää. Siten kannattaakin tarkkailla, että juo riittävästi nesteitä.
Hyvä mittari nestetasapainon tarkasteluun kotioloissa on virtsan väri, jonka tulisi olla melko vaaleaa. Tumma virtsa viittaa monesti vähäiseen juomiseen. Vesi on hyvä juoma päivittäiseen käyttöön.
Liikunnan puute
Liikkumattomuus on nykypäivän haaste ja se voi myös aiheuttaa väsymystä. Jos arkena ei tule liikuttua eikä liikuntaa tule myöskään harrastettua, voivat myös liikunnan puute ja huono kunto olla syyllisiä väsymykseen.
Jo pienikin happihyppely tai liikunta voi parantaa oloa ja samalla myös edistää terveyttä monin keinoin. Liikunta kehittää niin sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa kuin myös lihasten ja luuston hyvinvointia. Pienikin määrä on parempi kuin ei liikuntaa olleenkaan.
Toisaalta on mahdollista, että paljon urheilevilla on myös ylikuntoa, joka aiheuttaa ylikuntoa. Asia ei siis ole aivan yksiselitteinen ja vaatii henkilökohtaisempaa tarkastelua.
***
Tutustu myös: Kevyempi Olo Pysyvästi -valmennukseen, joka on 8 viikon valmennus kohti energisempää ja kevyempää oloa.
***
Uupumus tai masennus
Pidempään jatkuessaan stressi ja väsymys voivat muuttua uupumukseksi tai masennukseksi. Uupumus määritellään tyypillisesti pitkäaikaiseksi ja voimattomaksi väsymykseksi, jolloin lepo ei auta väsymykseen.
Uupumus ja masennus kehittyvät pidemmän ajan kuluessa, mutta usein myös huomaamatta. Taustalla voi olla monia syitä vaikeasta elämäntilanteesta työstressiin ja muihin syihin. Kumpikin ovat ikäviä ja haasteellisia tiloja, joten varhainen puuttuminen on näissäkin tapauksissa tärkeää.
Mahdollisen uupumuksen tai masennuksen kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä niiden hoito usein vaatii apua, tukea ja aikaa. Uupumus ja masennus ovat melkoisen yleisiä Suomessa ja pitkään jatkuessaan ne voivat myös johtaa pidempiin sairaslomiin tai työpoissaoloihin.
Vuodenaikako syyllinen?
Myös Suomelle tyypillinen pimeä ja ankea syksy voi olla yksi syy väsymykseen. Ketäpä innostaa pimeät illat, kun auringonvaloa tuskin näkee päivän aikana?
Pimeät aamut vaikuttavat uni-valverytmiin ja siten myös vireystilaan. Siten kirkasvalolampusta voi saada lisää boostia aamuun syksyn pimeinä aamuina. Toisaalta keväällä tilanne voi olla toinen, kun melatooniinin eritys vähenee ja valoisina iltoina unta saa odotella.
Sairaudet
Jos väsymys vaivaa pidemmän aikaa, voi olla paikallaan konsultoida terveydenhuollon ammattilaista. Lääkäri tekee yleensä perustutkimukset, tutkii verenkuvan, rauta-arvot ja pyrkii sulkemaan pois perussairaudet. Myös muita tutkimuksia tehdään tapauskohtaisesti.

Jatkuva väsymys on siis aina hyvä tutkia pidempään jatkuessaan. Taustalta voi löytyä niin uniapnea, kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, sydänsairaudet kuin vaikkapa syöpä. Nämä ovat toki harvinaisempia syitä väsymykselle, mutta siltikin asia on aina hyvä tutkia.
***
Miten jatkuva väsymys voitetaan?
Jos elämäntavat eivät ole kovin terveelliset, on elämäntapojen muutos on tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Nuorempana asiat eivät realisoidu niin nopeasti, mutta iän myötä elintapojen vaikutukset alkavat myös helpommin näkyä ja tuntua elimistössä.
Elämäntavoilla on tärkeä merkitys hyvinvoinnin kannalta ja siten niihin kannattaa panostaa – edes hieman. Pienetkin terveelliset valinnat päivittäin auttavat voimaan paremmin ja lisäävät usein myös elämänlaatua.
Monesti ravitsemus- ja liikuntamuutosten avulla voidaan parantaa jaksamista ja löytää lisäenergiaa elämään. Samalla monesti myös veriarvot (kolesteroli, verensokeri ja verenpaine) pysyvät paremmin hallussa ja täten myös sairauksien ja vaivojen todennäköisyys pysyy pienempänä.
***
Etene askel kerrallaan
Muutos ei tapahdu hetkessä ja siten maltti on valttia. On hyvä olla itselleen armollinen ja asettaa itselle realistiset tavoitteet. Tärkeää on myös löytää sellaisia liikuntaharrastuksia, joista itse nauttii ja ruokia, jotka maistuvat hyvälle ja ovat terveellisiä.
Vaihtoehtoja on monia ja tärkeää onkin siten löytää itselle sopivat keinot muutokseen. Tutkitustikin liian suuret muutokset kerrallaan eivät usein johda pysyviin lopputuloksiin, joten siten maltin tärkeyttä ei voine korostaa liikaa tässäkään tilanteessa.
Tsemppiä muutokseen ja annetaan siis kenkää väsymykselle! 🙂
***
Jos kaipaat itsellesi yksilöllistä tukea muutokseen, niin tutustu Kevyempi Olo -valmennuksiin. Valmennusten avulla saat tukea muutokseen ja voidaan suunnitella juuri sinulle sopiva ruokavalio tai liikuntasuunnitelma.
Ymmärrä paremmin palautumista: Firstbeat -hyvinvointimittaus kertoo kuormituksen ja palautumisen suhteesta.
Tilaa myös: Maksuton opas rasvanpolttoon ja kevyempään oloon
0 responses on "Vaivaako jatkuva väsymys? Syy voi löytyä elämäntavoista"