
Joulu on kohta ovella ja kauppojen hyllyt ovat pullollaan suklaakonvehteja, pipareita ja muita joulun herkkuja. Tunnesyöminen on aihe, josta puhutaan nykyään yhä useammin. Syödä voi monesta syystä: fysiologiseen nälkään sekä myös muista syistä. Näitä muita syitä voivat olla esimerkiksi itsensä palkitseminen, masennus tai totuttu tapa. Kun syömisen ns. juurisyyt tunnistaa, on myös muutoksen toteutus helpompaa. Tässä artikkelissa lisää aiheesta.
***
Syömisen syitä on monia
Milloin sinä olet viimeksi pohtinut, että miksi syöt? Onko syynä nälkä vai syötkö tottumuksesta tai ehkä vain kohentaaksesi mielialaa? Syitä syödä on monia ja yleisin toki on fysiologinen nälkä. Vatsa ja olotila ilmoittavat itsestään, kun elimistön polttoaine on vähissä. Tällöin on aika syödä. Useimmille meistä tämä on normaalia arkea eikä asiaa edes tule miettineeksi. Syödään silloin kun on nälkä.
Syitä syödä on kuitenkin myös monia muita. Asiaa ei välttämättä tarvitse edes miettiä, mutta jos ruokavalintoja tehdään muilla perustein ja se alkaa haittaamaan esimerkiksi painonpudotusta, voi olla syytä pysähtyä miettimään asiaa. Yleensä näitä asioita aletaan pohtimaan, kun tarkastellaan esimerkiksi valmennuksissa ravitsemuksen kokonaisuutta ja miksi esimerkiksi makeisia, pullaa tai suolaisia herkkuja syödään liikaa. Taustalta voivat löytyä syynä tunnesyöminen tai pinttyneet tavat.
Teemme ravitsemuksen suhteen sekä tietoisia että tiedostamattomia valintoja. Esimerkiksi makeisten osalta saatamme popsia niitä tiedostamatta, että meillä on oikeasti nälkä. Jos makeiset tai sipsit ovat helposti saatavilla, on niitä helppoa napsia suuhun kun nälkä yllättää.
Tiedostamaton valinta voi tapahtua myös kaupassa – ja näitä keinoja myös käytetään mainonnassa. Muistat varmaankin joskus tuoreen leivän tuoksun leijaillen nenääsi kaupassa? Tällöin tiedostamattakin alkaa ehkä tekemään leipää mieli ja todennäköisemmin myös olet ostanut kaupasta leivät ennen kuin edes ajattelet asiaa tarkemmin.
Syöminen voi saada alkunsa siis muistakin syistä kuin fysiologisesta nälästä. Syynä voi olla esimerkiksi totuttu tapa, ulkopuolinen triggeri tai vain se, että tuntee itsensä masentuneeksi tai haluaa palkita itsensä suklaalevyllä rankan työviikon jälkeen.
***
Tunnesyöminen: mitä sille voi tehdä?
Syömisen syy on hyvä tunnistaa, jotta tapojen muuttamisessa pääsee todennäköisemmin pidemmälle ja saa aikaan pysyviä muutoksia. Kun asia on tunnistettu, on omia tapoja helpompi lähteä muuttamaan. Parempia tuloksia saa aikaiseksi, kun hoitaa syitä eikä pelkästään seurauksia.
Tunnesyömistä on monenlaista. Jokainen tekee joskus ruokavalintoja fiiliksellä ja tunteella. Eikä se haittaa, jos se on satunnaista eikä haittaa omaa terveyttä. Jos tunnesyöminen on kuitenkin jokapäiväistä tai haittaa omien tavoitteiden saavuttamista tai aiheuttaa esimerkiksi ylipainoa, on sitä hyvä myös käsitellä.
***

On hyvä tiedostaa, että tapojen muodostaminen vie aikaa. Muutos ei siis tapahdu hetkessä. Uusien tapojen luominen vaatii toistoja – satoja ja tuhansia toistoja, kunnes uudet tavat juurtuvat osaksi omaa arkea eikä asioita välttämättä edes ajatella vaan valinnat sujuvat automaattisesti. Anna siis itsellesi aikaa!
On olemassa lukuisia tiedostavan syömisen harjoituksia, joita voi kokeilla. Henkilökohtainen tuki voikin olla paikallaan varsinkin, vaikkakin pienimuotoisia haasteita voi yrittää ratkoa myös itsekseen.
***
Lue myös: Henkilökohtaiset etävalmennukset
Lue myös: Makeannälkä, suolaisen himo tai ähky – mitä asialle voisi tehdä?
***
Kun herkutteluhetki koittaa, kannattaa pysähtyä miettimään, että tekeekö makeisia tai herkkuja oikeasti mieli vai onko kyseessä tapa. Vai onko vain nälkä, jota paikataan epäterveellisillä ruokavalinnoilla?
Jos kyseessä on tapa, voi sitä lähteä käsittelemään erilaisin keinoin. Kokeile esimerkiksi vähentää pikkuhiljaa annoskokoa. Syö ensin terveellistä ruokaa ja vasta sitten hieman epäterveellisempää ruokaa. Entä toimisivatko makeisten sijaan kirsikkatomaatit tai naposteluporkkanat?
Jos herkkuja tekee oikeasti mieli, niin miten usein? Kun ruokavalion perusteet ovat kunnossa, mahtuu mukaan myös epäterveellisempiä osumia. Ehkä tällöinkin annoskokoa voi pyrkiä pienentämään.
***
Keinoja on monia. Tunnesyöminen on haaste, joka ei yleensä ihan hetkessä ratkea, mutta säännöllisellä työllä se on voitettavissa. Ensimmäistä vastoinkäymistä ei kannata pelätä, vaan hyväksyä se, että myös epäonnistumisia tulee matkalle. Toisaalta ne ovat hyviä kohtia pohtia omia valintoja ja oppia virheistä. Maltti on valttia tässäkin tapauksessa.
Juhlapyhät kuten joulu tai vappu ovat hyviä aikoja harjoitella tiedostavaa syömistä. Nappaa itsellesi jotain hyvää ja nauti niitä rauhassa yksitellen. Miltä herkku tuoksuu ja mitkä ovat fiiliksesi ennen kuin syöt sitä? Miltä se tuntuu kielellä, entä kun sitä pureskelet. Kun olet syönyt ensimmäisen herkun, niin tekeekö mieli vielä toista? Yleensä ensimmäinen herkkupala on se maukkain ja sen jälkeen kylläisyys myös kasvaa. Täten usein pienempikin määrä herkkuja riittää. Se on hyvä tunnistaa, sillä monesti niitä myös syödään hutiloiden nopeammin ja enemmän kuin niitä itse asiassa tarvittaisinkaan. Tiedosta siis mitä syöt ja nauti rauhassa.
Tsemppiä muutokseen!
0 responses on "Tunnesyöminen: tunnista syömisen syyt ja toteuta muutos pikkuhiljaa"