
Liikutko sinä(kin) vuodesta toiseen samalla tavalla vai vaihteletko liikunnan laatua ja määrää säännöllisesti? Et ole yksin, mutta on hyvä tiedostaa, että keho on tottuvainen harjoitteluun ja se kaipaa säännöllisesti uusia virikkeitä. Jos treeni pysyy samanlaisena viikosta ja kuukaudesta toiseen, ei kehitystä enää lopulta tapahdu. Tämän takia treeniohjelman vaihtelu onkin tärkeää ja siihen on hyvä kiinnittää huomiota.
Aina tätä asiaa ei tule ajatelleeksi, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Monipuolisuus on siis valttia liikunnan harrastamisessa siinä missä ravitsemuksessakin.
Treeniohjelmaa kannattaa vaihdella säännöllisin väliajoin, jotta saavutat myös omat hyvinvointitavoitteesi. Asia ei ole niin monimutkaista miltä se aluksi saattaa vaikuttaa. Toisaalta treeniohjelman vaihtelu toki vaatii myös vaivaa ja aikaa, joten jos innostuneisuutta ei niin paljoa löydy, voi sen silloin jättää myös ammattilaiselle tehtäväksi. Toisaalta harjoittelun periaatteiden ymmärtäminen auttaa myös laatimaan itselle yhä kehittävämpiä ohjelmia.
Treeniohjelman vaihtelu – pääkohdat:
1. Mieti harjoittelun vuosisuunnitelma
2. Vaihtele harjoitusohjelmaa noin 8-12 viikon vlein
3. Harjoittele monipuolisesti myös viikkotasolla
Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä?
Vuosisuunnittelu on hyvä lähtökohta treeniohjelman tekemiseen. Se antaa suuntaa ja hahmottaa isompaa kuvaa siitä, että mikä on harjoittelun ”punainen lanka” vuoden aikana. Mukana voi olla kausittaisia lajeja – hiihtoa, suunnistusta, ulkotennistä tai vaikkapa porrastreeniä ja/tai loikkatreeniä. Vaihtelu virkistää ja se kannattaa muistaa myös harjoittelua suunniteltaessa.
Kun mennään kuukausitasolle, on tarkempaa harjoitteluohjelmaa hyvä päivittää 8-12 viikon välein. Miesten kroppa yleensä tottuu treeniin nopeammin ja miehillä päivitystarve voi olla hieman tiheämpi yleensä kuin naisilla. Naisilla treeniohjelman päivitys voi olla hieman harvempaa ja 3 kuukauttakin voi toimia – riippuu toki tavoitteistasi.
Treeniohjelmaa kannattaa vaihdella myös viikkotasolla ja pitää ohjelmassa kevyempiä ja rankempia viikkoja. Viikon koostumus kannattaa laatia monipuolisesti, mutta toisaalta joustovaraakin kannattaa jättää elämänmuutosten tai kiireiden varalle.
***
Jos kaipaat konkreettista treeniohjelmaa ja vinkkejä harjoitteluun, niin tutustu Kevyempi Olo-kaupasta: Treeniohjelma kotiin tai salille 6 kuukaudeksi
***
Lue myös Kevyempi Olo -artikkelit:
Treeniohjelma kotiin – huomioi ainakin nämä asiat harjoittelussa
Yksilöllinen ruokavalio ja treeniohjelma tuovat parhaiten tuloksia