Setup Menus in Admin Panel

Tavoitteena kevyempi olo? 8 yleistä sudenkuoppaa ja miten pidät yllä kehitystä

Uuden vuoden ja kesälomien jälkeen on tyypillinen aika alkaa keventämään oloa ja tavoittelemaan hieman kiinteämpää olotilaa tai pirteämpää vointia. Miten sitten välttää sudenkuopat ja toteuttaa oikeasti pysyvä muutos?

Elämäntapojen parantaminen on aina hyvä asia, mutta se kannattaa tehdä maltilla ja olennaisiin asioihin keskittyen. Tällöin myös tuloksista tulee paljon todennäköisemmin pysyviä. Haasteet ja sudenkuopat voi melko hyvin kiteyttää seuraaviin kohtiin, joita hyvin usein tapahtuu:

1. Epärealistiset tavoitteet ja/tai liian nopea muutos

Tähän asiaan on tullut törmättyä ja todella monta kertaa. Ihmiset ovat kärsimättömiä ja haluavat tuloksia nopeasti. No kukapa ei haluaisi, mutta toisaalta vielä tärkeämpää on yleensä tulosten pysyvyys. Kolikon kääntöpuoli on nopeassa muutoksessa se, että mikä nopeasti lähtee niin se myös nopeasti tulee takaisin.

Painonpudotus (sekä lisäys) kuormittavat elimistöä ja se on siten oma ponnistuksensa keholle. Hyvin usein lähdetään tavoittelemaan liian nopeaa muutosta, laitetaan elämä uusiksi ja lähdetään kuntoilemaan 7 kertaa viikossa sekä syömään terveellisesti (tai usein liian vähän). No kukapa tällaista tahtia jaksaa kovin kauaa varsinkaan jos siihen ei ole tottunut? No eipä usein monikaan.

Muutos on yleensä liian suuri ja hallitsematon, joten sitä ei jakseta kovin kauaa. Parempi tapa onkin lähteä liikkeelle asia kerrallaan. Kun yksi muutos on toteutettu (esim. aamupalan syöminen), on aika siirtyä seuraavaan asiaan. Näin korttipakka pysyy paremmin kasassa kun sitä rakennetaan kortti kerrallaan.

2. Ymmärrä stressin ja kiireen merkitys

Nykypäivänä elämä on kiireistä. Stressi ja elimistön ylikierrokset voivat sekoittaa aineenvaihduntaa. Elimistö ei ole normaalissa tilassa kun se käy ylikierroksilla ja ei pääse riittävästi palautumaan. Tällöin on myös vaikeaa tai jopa mahdotonta tavoitella kevyempää oloa, kiinteytymistä tai painonpudotusta. Vaikka söisi ja liikkuisi oppikirjan mukaan, ei tuloksia välttämättä saavuteta ollenkaan, jos elimistö on hyvin stressaantunut.

Jos elämä on kovin hektistä, kannattaa olla itselle armollinen. Kaikkea ei välttämättä voi saada kerrallaan ja silloin on jostain asiasta joustettava. Terveys on yleensä ihmisille tärkeää ja kiireen keskellä kannattaakin pysähtyä miettimään omia prioriteetteja.

Joskus on tilanteita, jolloin ehkä tulee tehtyä päätöksiä, jotka eivät omaa terveyttä edistä. Niin tai näin, niin ainakin pidemmällä tähtäimellä asiaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Oma terveys mahdollistaa monia asioita ja siten aikaa kannattaa kalenterista löytää terveelliselle syömiselle, riittävälle unelle ja palautumiselle sekä stressaantuneena enemmän palauttavalle liikunnalle. Aloittaa voi vaikkapa muutaman minuutin tauoista pitkin päivää.

Aina ei stressin merkitystä ymmärretä, mutta kannattaa siis tiedostaa, että stressaantuneena on hyvä olla armollinen itselle ja pyrkiä ensimmäisenä pääsemään tasapainoiseen tilanteeseen, jossa henkisestä tai fyysisestä kuormasta voi riittävästi palautua.

Kun keho ja mieli ovat tasapainossa, myös tuloksia on helpompi saavuttaa.

3. Ruokavalion merkitys ja sisältö

Ruokavalion merkitystä ei varmaankaan voi korostaa liikaa. Se on olennainen osa hyvinvointia ja terveyden edistämistä. Olet sitten sohvaperuna tai aktiiviliikkuja, niin ruokavalio on tärkeä osa hyvinvointia.

Monenlaisia kuntokuureja näkee, mutta kuntoiluakin tärkeämpää on terveellinen ruokavalio. Keho saa ruoasta ravintoaineita ja energiaa jo pelkästään elimistön toimintaa varten, mutta kun tarkastellaan myös energiankulutusta ja saantia, on ruokavaliolla tärkeä merkitys.

Kannattaakin siis satsata ennemmin muutamaan tärkeään osa-alueeseen ruokavaliossa sen sijaan, että lähtee urheilemaan monta kertaa päivässä. Tällöin paljon vähemmällä vaivallakin saa enemmän tuloksia aikaan.

Ruokavalion osalta ruoan laadulla on tärkeä merkitys, mutta toki myös energian määrä on hyvä tarkistaa varsinkin, jos tavoitteena on kevyempi olo, kiinteytyminen ja/tai painonpudotus.

***

Kaipaatko lisää vinkkejä? Kevyempi Olo -pienryhmävalmennus alkaa 17.1.2022 ja kestää 12 viikkoa. Pienryhmävalmennus on hyvä tapa saada verkkovalmennuksia yksilöllisempiä neuvoja ja toisaalta nauttia ryhmän tuesta ja kustannustehokkaasta valmennuksen hinnasta.

***

4. Arkiliikunnan merkityksen aliarviointi

Arkiliikuntaa ihmiset eivät monesti edes laske liikunnaksi, mutta sitähän se on! Onneksi asiaan ollaan herätty viime vuosina yhä enemmän.

Arkiliikunta on hyvä ja helppo tapa lisätä aktiivisuutta ja energiankulutusta. Arkiliikuntaa voi helposti lisätä hieman sinne ja tänne pitkin päivää. Kun näin tekee, niin jopa huomaamatta tulee liikuttua enemmän ja energiankulutus lisääntyy.

Jos esimerkiksi kaupassa käy kävellen, pyöräilee työmatkat tai käyttää portaita hissin sijaan, ei ajallisesti välttämättä tarvitse tehdä suuria uhrauksia, mutta terveys kiittää.

Miten sinä voisit lisätä arkiliikuntaa helposti päivään? Arkiliikunta on tärkeää myös aktiivisille liikunnan harrastajille, sillä se pitää yllä energiankulutusta ja myös vähentää erilaisten vaivojen todennäköisyyttä.

5. Harjoittelun sisältö ja määrä

Liikunnan harrastaminen on suositeltavaa, jotta voit hyvin. Se on tärkeä osa myös terveyden edistämistä ja nopeuttaa myös olotilan kevennystä.

Sillä on kuitenkin väliä, että miten liikuntaa harrastaa. Kaikki aktiivisuus on hyvästä, mutta tärkeää on harjoitella monipuolisesti ja vaihtelevasti. Täten elimistö saa uusia virikkeitä ja vaihtelua ja siten myös edistystä tapahtuu.

Valitettavasti monesti näkee sitäkin, että käydään vain kuntosalilla tai vain pelaamassa pallopelejä. Hyvä tietysti, että liikutaan, mutta monipuolisuus silti kannattaa…

Jos viikosta ja vuodesta toiseen harjoittelee samalla tavalla, elimistö tottuu harjoitteluun eikä harjoittelu enää kehitä. Siten myös esimerkiksi olotilan kevennys voi jäädä pienemmäksi.

On tavoitteena sitten kiinteytyminen, olotilan kevennys, energisempi olo tai kunnon kohotus, on tärkeää koostaa harjoittelu monipuolisesti. Tällöin mukana on niin lihaskuntoa kehittävää tekemistä, kestävyysliikuntaa sekä liikkuvuutta, tasapainoa ja koordinaatiota kehittävää tekemistä.

Harjoittelun voi myös koostaa niin, että samassa treenissä on monia näitä osa-alueita mukana ja tietysti vuoden aikoja kannattaa myös hyödyntää ja vaihdella harjoittelua pitkin vuotta.

6. Painon liiallinen tarkkailu

Painoa me usein tarkkaillaan vai mitä? Se on selkeä numeerinen mittari, jota on helppo jäädä tarkkailemaan.

Paino kertoo kuitenkin vain rajallisen määrän informaatiota. Se antaa suuntaa siitä, että onko henkilö normaalipainoinen vai ehkä ali- tai ylipainoinen. Siinäpä se sitten onkin.

Paino on suuntaa-antava mittari ja toisaalta on hyvä huomioida, että jos henkilö painaa esim. 65 kg, voi hänen kehonkoostumuksensa olla monenlainen. Paino ei kerro kovinkaan paljoa kehonkoostumuksesta tai vyötärön ympäryksestä.

Myös laihalla henkilöllä voi olla liian vähän lihaksia ja suhteessa paljon rasvaa kehossa. Toisaalta nykypäivänä on toki ylipainoisuus yleisempää. Urheilullisella henkilöllä painoindeksi voi olla jopa ylipainoinen, mutta toisaalta saman verran painavalla sohvaperunalla on kehossa paljon enemmän rasvaa.

Painoa paremmaksi mittariksi suosittelen vyötärönympäryksen mittaamista. Vyötärönympärys kertoo keskivartalon kunnosta ja sillä on merkitystä mm. sisäelinten toiminnan kannalta. Vyötärönympärys kertoo terveydestä ja myös kehon koostumuksesta, joten suosittelen sitä mittariksi.

7. Luovutetaan ensimmäisen vastoinkäymisen kohdalla

Onko sullekin käynyt niin, että olet aloittanut kuntokuurin, jatkanut viikon tai pari ja palannut sitten takaisin lähtöruutuun? No niin on monelle muullekin.

Melko usein näkee tilanteita, että aloitetaan kuuri tai dieetti ja sitä jatketaan jonkun aikaa. Sitten ei enää jakseta, kohdataan juhlat tai ”repsahdetaan” eikä enää jakseta jatkaa.

Elämässä tulee vastoinkäymisiä ja yllättäviä tilanteita eikä niihin kannata hyvin alkanutta matkaa päättää. Ennemminkin kannattaa tilanteista oppia ja pyrkiä parantamaan ensi kerralla.

Epäonnistuminen tai vastoinkäyminen on mahdollisuus oppia jotain ja tehdä seuraavalla kerralla toisin. Vai mitä mieltä olet?

8. Epämääräiset tavoitteet ja seurannan puute

Eipä ole myöskään tavatonta, että ihmisillä on kyllä tavoitteita, mutta ne ovat epämääräisiä. Haluaisin pudottaa painoa, aloitan ehkä ensi vuonna. Miten pitkälle tavoite mahtaa johtaa verrattuna siihen, että tavoite on pudottaa painoa 5 kg seuraavan kahden kuukauden aikana, jotta voin paremmin ja saan kolesterolitasot kohdalleen?

Meillä on tapana kulkea sinne suuntaan, joka vie kohti tavoitteitamme. Sitenpä tavoitteiden on hyvä olla selkeitä ja toki myös mitattavia. Toisaalta tavoitteiden seuranta on tärkeää, jotta voidaan myös seurata edistymistä ja tehdä tarvittaessa korjaavia toimenpiteitä matkalla, jotta tavoitteet oikeasti saavutetaan.

Tavoitteet ja seuranta siis kunniaan! 🙂 Myöskin tilivelvollisuus yleensä auttaa. Jos raportoit tavoitteista ja seurannasta vaikka kaverille, yrität todennäköisesti jo hieman enemmän. Tai ehkä raportoit ryhmälle tai personal trainerille? Niin tai näin, tavoitteiden ja seurannan tärkeyttä ei voine myöskään korostaa liikaa.

***

Moni asia vaikuttaa kokonaisuuteen ja olemme toki yksilöitä. Nämä asiat kuitenkin usein ovat ne, joihin monesti törmätään ja jotka saattavat estää tavoitteiden saavuttamisen. Senpä takia nämä asiat kannattaakin omassa muutoksessa huomioida.

Kaipaatko lisää vinkkejä olotilan keventämiseen? Tutustu Kevyempi Olo Pysyvästi -eKirjaan, joka on 8 viikon ohjelma olotilan kevennykseen sisältäen joka viikoksi ohjelmaa ja treeniohjelman.

Kevyempi Olo -pienryhmävalmennus alkaa 17.1.2022 ja kestää 12 viikkoa. Pienryhmävalmennus on hyvä tapa saada verkkovalmennuksia yksilöllisempiä neuvoja ja toisaalta nauttia ryhmän tuesta ja kustannustehokkaasta valmennuksen hinnasta.

Mari
Author: Mari

31/12/2022
Copyright 2017-2021 Kevyempi Olo. Kaikki oikeudet pidätetään.