
Plantaarifaskiitti ilmenee kantapään tai jalkapohjan kipuna. Kivusta kärsii joka kymmenesosa ihmisistä eli se on melkoisen yleinen vaiva.
Plantaarifaskiittia on hyvä hoitaa heti, sillä se on ikävä seuralainen ja pitkittyessään vaiva voi myös kroonistua.
Olen itse kärsinyt kyseisestä kivusta ja myös lähipiiristäni löytyy useita tästä vaivasta kärsineitä henkilöitä. Niinpä inspiroiduin myös asiasta kirjoittamaan ja tekemään lyhyen Apua plantaarifaskiittiin – verkkokurssin.
***
Plantaarifaskiitti – mistä on kyse
Vaiva aiheutuu useimmiten kantaluuhun kiinnittyvän jalkapohjan jännekalvon rappeumasta ja kivusta. Joskus puhutaan myös tulehdusperäisestä vaivasta, mutta siitä ei liene varmuutta.
Plantaarifaskiitti saattaa ihmetyttää, jos sitä ei ennen ole kohdannut. Kantapäätä tai jalkapohjaa särkee ja varsinkin aamulla tai yleensäkin levon jälkeen kävely voi tuntua jopa kivuliaalta. Kipu yleensä tuntuu kantapään etupuolella tai sen sisäsyrjässä.
Tyypillistä myös on, että kipu lisääntyy rasituksessa. Vaiva voi alkaa pienestä repeämästä kantakalvon kiinnitysalueella. Sen voi aiheuttaa äkillinen isku, mutta yleensä se kehittyy kuitenkin pidemmän ajan kuluessa ylirasituksen seurauksena.
Kipu tuntuu usein pahalta levon jälkeen liikkeelle lähdettäessä erityisesti ensimmäisten askelten jälkeen. Usein kipu tuntuu erityisesti aamulla, kun sängystä nousee aamulla ylös. Sen jälkeen kipu voi hellittää ensimmäisten askelten jälkeen, mutta rasituksen myötä kipu taas kasvaa.
Vaiva on melko yleinen ja sitä ei yleensä ihan nuorena edes kohtaa. Kipu tuntuu usein nimenomaan jalkojen päällä oltaessa. Joka tapauksessa kipu on ikävä seuralainen, sillä se haittaa liikkumista niin arjessa kuin myös liikuntaharrastuksissa. Toiset urheilulajit ovat toki armollisempia vaivalle kuin toiset. Mutta tätä vaivaa ei kyllä kukaan halua jatkuvaksi riesaksi.
Kivusta voi olla olennaista haittaa esimerkiksi seisoaltaan töitä tekevälle tai jos töissä tulee liikuttua paljon. Kipu kehittyy yleensä ajan kanssa ja sen hoitoonkin kuluu aikaa eli se ei valitettavasti poistu ihan hetkessä, vaan vaatii säännöllistä vaivaa hoitamiseksi.
***
Plantaarifaskiittin taustalla on usein rasitus, jalan virheasennot ja/tai ylipaino
Nuorena korkeat harjoittelumäärät voivat altistaa urheiluvammalle, mutta myöhemmin syynä voi olla myös ylipaino sekä ikääntymisen aiheuttama elastisuuden väheneminen kudoksissa. Kudokset ovat alttiimpia rasitukselle vanhemmiten.
Syytä jännekalvon rappeumaan ei ole välttämättä aina helppoa selvittää, mutta tyypillisiä syitä ovat ylipaino, voimakas jalkojen rasitus sekä jalan virheasennot.
Jos ylipainoa on kertynyt, niin luonnollisesti silloin jalat, lihakset ja nivelet rasittuvat enemmän painon kannattelemisesta ja liikkumisesta. Tällöin painonpudotuksesta voi olla apua tähän vaivaan. Usein myös muutkin vaivat saattavat helpottaa. Ei siis turhaan puhuta ylipainon haitoista, joita on toki lukuisia muitakin.
Painonpudotus ei toki tapahdu hetkessä, mutta myöskin vaivan uusimisen todennäköisyys vähenee painon pudotessa. Painonpudotuksessa kannattaa pitää maltti matkassa, jotta tuloksista saadaan pysyviä.
***
Lue myös: Painonpudotus: Miten pudotetaan painoa pysyvästi?
***
Osalle vaivasta kärsivistä muodostuu ns. luupiikki kalvojänteen kiinnityskohtaan, mutta näin ei välttämättä aina ole. Luupiikki on enemmänkin seuraus kuin syy vaivaan.
Jalan virheelliset asennot edistävät myös vaivan kehittymistä. Jos taipumusta on esimerkiksi ylipronaatioon, pitkään jatkuessaan ja huonoilla kengillä käveltäessä se voi altistaa plantaarifaskiitin syntymiselle.
Pienimuotoista tutkimustyötä voi tehdä tarkastelemalla omia kenkiä. Onko ne littanassa esimerkiksi kengän sisäsyrjältä? Tällöin syynä voi olla ylipronaatio. Tarkempi analyysi on kuitenkin hyvä jättää ammattilaisille, mutta pientä asian tarkastelua voi tehdä jo itsenäisesti.
***
Lue myös: Juoksu – 10 vinkkiä tuloksiin ja vaivojen ehkäisemiseen
***
On hyvä huomioida, että kantapääkivun syinä voi olla myös muita tekijöitä, joten varsinkin pidempään jatkuessa asiaa kannattaa selvitellä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Tällöin voidaan poissulkea muut tekijät kuten limapussin tulehdus tai kantaluun rasitusmurtuma.
***
Plantaarifaskiitti – selvitä juurisyyt ja aloita hoito
Plantaarifaskiitin itsehoito kannattaa aloittaa vaivan juurisyiden analysoinnista. Huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti siihen, että miten paljon seisot päivän aikana ja miten liikut.
Jos harjoittelet paljon, voi syy löytyä huonoista treenikengistä. Toisaalta on hyvä huomioida se, että millaisilla kengillä kävelet suurimman osan päivästä.

Jos tennareissa tai balleriinoissa on ohut pohja, voi kova alusta huonon kengän kanssa olla huono yhdistelmä ja aiheuttaa vaivoja.
Toisaalta jos kotona kävelet kovalla alustalla paljon, rasittaa myös se jalkaa. Tätä ei välttämättä tule edes ajatelleeksi, mutta eniten askelia saattaa ottaa jopa kotona paljain jaloin. Kun lattia on kova, on rasituskin jalalle olennainen. Tunnista siis juurisyysi!
Ohessa muutamia kysymyksiä juurisyiden tunnistamiseen:
- Seisotko paljon? Voisiko seisomista vähentää?
- Käveletkö paljon? Millaiset ovat kenkäsi, ovatko pohjalliset ja kengät hyvät kävellä?
- Juoksetko tai urheiletko? Ovatko kengät ergonomiset ja oletko uusinut ne säännöllisesti?
- Käveletkö paljon kotona tai muualla paljain jaloin? Kävely paljain jaloin kovalla lattialla voi rasittaa jalkoja. Voisitko kokeilla aamutossuja tai sisäkenkiä, jotka pehmentävät iskua?
- Onko sinulla ylipainoa? Tämä kohdistaa enemmän painetta jalkoihin ja voi edistää vaivan syntymistä.
- Aiheuttaako jokin muu painetta ja paljon rasitusta jaloillesi?
- Voisiko taustalla olla vielä jokin muu syy?
***
Plantaarifaskiitin itsehoito
Plantaarifaskiitin ilmaantuessa se kannattaa pyrkiä hoitamaan heti, ettei se kroonistu. Kantapään ja jalkapohjan rasitusta kannattaa vähentää ensimmäisenä, sillä se edesauttaa vaivan olemassaoloa.
Liikkumista ei kannata kokonaan hylätä, vaan kannattaa miettiä vaihtoehtoisia keinoja liikkua. Esimerkiksi pyöräily on hyvä vaihtoehto kävelylle.
Myös kylmähoitoa ja kipulääkkeitä voi käyttää. Erityisesti vaivan alkuvaiheessa nämä voivat helpottaa kipua. Liiallinen määrä kipulääkkeitä ei kuitenkaan ole terveydelle hyväksi, joten kipulääkkeiden käytössä on hyvä pitää maltti matkassa.
Omien kenkien iskunvaimennus kannattaa myös tarkistaa. Samoin aamutossujen tai sisäkenkien käyttö on todennäköisesti perusteltua, sillä kovalla lattialla askellus ilman kenkiä rasittaa myös jalkaa.
Kannattaa siis panostaa ergonomisiin kenkiin. Omat virheasennot kannattaa myös selvittää, jotta voi löytää sopivat pehmusteet tai pohjalliset useimmin käytettäviin kenkiin. Markkinoilta löytyy myös erilaisia geelityynyjä ja vastaavia ratkaisuja.
Vaikka hyvät kengät maksavat, ei niiden osalta kannata säästellä.
Teippaus voi myös auttaa vaivan alettua. Apteekissa on myös erilaisia sukkia ja tukia tarjolla kivun lievittämiseksi. Tarjolla on myöskin yölasta, jonka käyttöä osa suosittelee. Toisaalta se voidaan myös kokea hankalana ratkaisuna, koska sen kanssa pitäisi myös nukkua.
Jos vaiva pitkittyy, niin sen osalta kannattaa konsultoida terveydenhuollon ammattilaista. Lääkäri voi tehdä tarkempia tutkimuksia ja poissulkea muiden vaivojen todennäköisyyksiä. Myös yksilöllinen fysioterapia voi auttaa asiaan ja se auttaa löytämään sopivat harjoitteet vaivan hoitamiseen.
***
Täsmävinkkejä vaivan hoitamiseen
Plantaarifaskiitin hoidon voi aloittaa itsenäisesti ja se on yleensä pikaisin apu vaivaan. Kylmähoidon lisäksi voi kokeilla hierontaa, venyttelyä sekä lihaskuntoliikkeitä.
Olen tehnyt aiheesta lyhyen Apua plantaarifaskiittiin -verkkokurssin, johon on koottu kompakti paketti harjoituksia lievittämään kipua ja vahvistamaan jalan lihaksia. Lyhytverkkokurssi sisältää:
- Taustatietoa plantaarifaskiitista
- Päiväharjoituksen tehtäväksi joka päivä. Harjoituksen kesto on noin 15 minuuttia ja se sisältää 2 vaihtoehtoista hierontaliikettä, 3 venyttelyliikettä sekä 4 lihaskuntoliikettä.
Kyseessä on kompakti paketti. Harjoituksessa keskitytään plantaarifaskiitin kannalta olennaisiin liikkeisiin ja se on pidetty tarkoituksella kompaktina harjoituksena, jotta harjoitus tulisi myös tehtyä. Säännöllisyys on tärkeää tässä harjoittelussa ja pelkkä tietämys ei valitettavasti edistä vaivan hoidossa, vaan liikkeitä pitää myös tehdä. 🙂
Onnea ja menestystä vaivan hoitamiseen!