Setup Menus in Admin Panel

Onko kookosöljy terveellistä?

Kookosöljy on ollut keskusteluissa jo pidemmän aikaa ja siitä keskustellaan edelleenkin vaikkakin alkuhuuma aiheen ympärillä on tainnut laantua. En malta olla kirjoittamatta asiasta, sillä kookosöljyä mainostetaan edelleenkin paljon. Silloin tällöin itsekin törmään uskomuksiin ja mitä erikoisempiin väittämiin aiheeseen liittyen. Kookosöljy on monikäyttöinen tuote – sitä voi käyttää ravinnoksi tai esimerkiksi hiuksille. Tässä artikkelissa käsitellään sen käyttöä ravintona.

Varsinkin kylmäpuristetun kookosöljyn ja MCT-öljyn ympärillä on pyörinyt monenlaisia väittämiä. Mitä asiasta sitten pitäisi ajatella? Aloitetaan tässä samalla Terveysfaktaa vai fiktiota-juttusarja, jossa käsitellään ravitsemukseen, liikkumiseen, laihduttamiseen ja muuhun hyvinvointiin liittyviä terveysväitteitä. Tavoitteena on käsitellä asioita ymmärrettävästi, ilman hifistelyä tai kiihkoilua.

Kookosöljy on melkein kokonaan tyydyttynyttä rasvaa

Kookosöljyssä on rasvoista eniten ns. kovia eli tyydyttyneitä rasvoja, kokonaisuudesta noin 90%. Vertailun vuoksi todettakoon, että rypsiöljyssä tyydyttynyttä rasvaa on noin 10%. Liiallinen tyydyttynyt rasva tai siis kovien rasvojen käyttö on taas yhteydessä useiden sairauksien todennäköisyyteen, se vaikuttaa negatiivisesti aineenvaihduntaan ja provosoi hieman matala-asteista tulehdusta. Tutkimusnäyttöä asiasta löytyy paljon.

Toki yksilölliset ja geenitekijätkin vaikuttavat siihen, että millaiset vaikutukset ovat yksittäiseen henkilöön. Lisäksi kookosöljy sisältää enemmän energiaa kuin moni muu rasva.

Ensisijaisesti rasvoja syötäessä kannattaa keskittyä siihen, että rasvasta on suurin osa tyydyttymättöntä rasvaa. Erityisesti riittävästä määrästä alfalinoleeni- ja linolihappoa kannattaa huolehtia – puhutaan  omega 3- ja omega 6-rasvahapoista. Näitä välttämättömiä rasvahappoja ei elimistö pysty itse tuottamaan. Kookosöljyssä näitä välttämättömiä rasvahappoja on hyvin minimalistisesti.

Entä sitten kookosöljyn terveyshyödyt? 

Kookosöljyn terveellisyyttä perustellaan monesti lauriinihapolla, jota löytyy äidinmaidostakin. Kookosöljyssä on paljon lauriinihappoa, joka nostaa veren hyvää HDL-kolesterolitasoa. Samalla tosin myös huono LDL-kolesterolitaso nousee.

Kokonaisuudessaan kookosöljyn vaikutukset kolesterolitasoon vaikuttavat melko neutraaleilta. Kolesteroli on kuitenkin yksi tekijä sairauksien kehittymisessä ja siten asia ei ole niin yksiselitteinen.

Keskustelua on aiheuttanut myös MCT-öljy, jonka väitetään olevan terveellistä. MCT-öljy toimii elimistössä eri tavoin kuin muut rasvat ja se toimiikin esimerkiksi rasvojen imeytymishäiriöisille potilaille. Riittävää näyttöä eduista terveille ihmisille ei kuitenkaan ole todettu.

MCT-öljyä on markkinoitu myös laihduttajille soveltuvana tuotteena. Joitakin näyttöjä hyödyistä on esitetty, mutta toisaalta huomattakoon, että mukana on eläimillä tehtyjä tutkimuksia eikä riittävää määrällistä näyttöä asiasta ole.

Jotain asiasta kertonee myös se, että urheilumaailmassa MCT-öljy ei kuitenkaan ole saavuttanut suurempaa suosiota (yleensähän urheilijat ovat etulinjassa kokeilemassa uusia hyviä juttuja).

Ulkoisesti käytettynä kookosöljystä saattaa olla apua ihon tai hiuksien hoidossa. Olen itsekin huomannut, että kookosöljy tekee ihosta pehmeän. Vaikka viitteitä kookosöljyn hyödyistä on yksittäisissä tutkimuksissa ja sen on todettu esimerkiksi parantavan suun terveyttä, lisää näyttöä kuitenkin tarvitaan ennen kuin voidaan vetää johtopäätöksiä suuremmin terveysvaikutuksista. Toisaalta, muistettakoon, että kovaa rasvaa kookosöljyssä on se 90%.

Mikä on siis lopputulema?

Kun tarkastellaan kookosöljyä kokonaisuutena, niin nykytiedon valossa kookosöljyn haitat ovat suurempia kuin sen hyödyt. On kuitenkin hyvä muistaa, että pienessä määrin kookosöljyäkin mahtuu ruokavalioon, jos muuten ruokavalio sisältää pehmeitä rasvoja. Jos on siis tottunut joskus pyöräyttämään popcornit kookosöljyssä, voi tätä jatkossakin tehdä.

Ääriajatteluun tai liialliseen dramaattisuuteen aiheen ympärillä ei kuitenkaan kannata lähteä, vaikka niinhän sitä monesti näkee tehtävän mainostus- tai huomionhakusyistä. Näkökulmat kookosöljystä ovat kuitenkin mielenkiintoisia.

On hyvä huomioida, että osa tutkimuksista on tehty eläimillä eikä vaikutuksia ihmisiin tiedetä. Ja tutkimuksia ovat teettäneet myös valmistajat tai markkinoijat, joten miten luotettavina niitä voi pitää? Jos intoa riittää, niin PubMedistä tutkimuksia voi tutkia enemmän. Lisää tutkimuksia kuitenkin tarvitaan, jotta voitaisiin oikeasti perustella nykyisiä mainosväitteitä.

Fakta on, että kookosöljyssä on paljon kovaa rasvaa ja kovan rasvan haitoista on näyttöä laajaltikin. Voitanee kuitenkin todeta, että keskustelu ja tieteen haastaminen on hyvä asia, jotta asioita voidaan edelleen tutkia. Kymmenen vuoden päästä maailma saattaa näyttää hieman toisenlaiselta kuin nyt – sitä ei koskaan tiedä.

Jos haluat lukea juttusarjan muitakin osoita, niin voit käydä tilaamassa Kevyempi Olo-etusivulta uutiskirjeen tai seurata Kevyempää Oloa Facebookissa tai Instassa.

Lähteitä ja lisälukemista: 

Kookosöljyn terveysväitteet humpuukia? -dosentti vastaa

Mikko Ranta: Syö, liiku ja kehity 2015.

Trainer4You. Hyötyykö urheilija tai laihduttaja MCT-öljystä?

Mari T.
Author: Mari T.

12/04/2021
Copyright 2017-2021 Kevyempi Olo. Kaikki oikeudet pidätetään.