Kirjaudu

Miten pidetään yllä kunnon kehittymistä?

Liikunnan harrastamisessa on tyypillisesti parempia ja huonompia kausia. Kun harjoittelussa on ollut taukoa, niin alussa kehitystä tyypillisesti tapahtuu, jos harjoittelu on säännöllistä ja nousujohteista. On kuitenkin yleistä, että kehitys tasaantuu jossain kohtaa kun keho tottuu treeniin. Miten sitten kehitystä pidetään yllä, ettei taantuma yllätä?

  1. Harjoittelussa kannattaa pitää yllä alusta lähtien nousujohteisuutta eli lisätä määrää pikkuhiljaa ja pitää vaihtelua harjoittelussa viikoittain. Harjoitteluohjelmaa kannattaa myös päivittää tyypillisesti 8-12 viikon välein. Täten keho saa erilaista virikettä eikä totu tasapaksuun harjoitteluun. Harjoittelumäärät kannattaa pitää alusta lähtien kohtuullisena ja nostaa niitä pikkuhiljaa – täten myös innostus pysyy paremmin yllä. Jos lähtötilanteeseen nähden aletaan liikkumaan yhtäkkiä liian paljon, innostuskin usein helpommin lopahtaa.
  2. Vaikka mieli tekisi harjoitella kovaa, niin harjoitteluun kannattaa sisällyttää myös peruskestävyysharjoittelua eli harjoittelua matalla sykkeellä. Tämä tarkoittaa hieman hengästyttävää liikuntaa. Peruskunnon harjoittaminen on kuin talon rakentamista – jos sitä ei harjoiteta, niin kunnon kehittyminen pysähtyy jossain kohtaa. Hyvä peruskestävyys auttaa palautumaan kovempitehoisista treeneistä nopeammin ja auttaa muutenkin kunnon kehittymisessä.
  3. Jos haluat, että kuntosi kehittyy, niin tarvitset harjoitteluun myös kovempitehoista liikuntaa. Pelkkä kävely ei riitä, vaan mukana on hyvä olla tyypillisesti 1-2 kertaa viikossa sykettä nostavampaa ja hengästyttävämpää harjoittelua. Täten hapenottokyky ja yleisestikin kunto kehittyvät. Harjoittelu voi olla monenlaista – esimerkiksi intervalliharjoittelua, pallopelejä tai sykettä nostavat jumppaa. Vauhtikestävyysalueella ei kuitenkaan tule harjoitella määräänsä enempää, vaan kannattaa muistaa sisällyttää harjoitteluun myös riittävästi peruskestävyysharjoittelua.
  4. Jos haluat kuntosi kehittyvän, niin harjoittelun lisäksi kannattaa syödä riittävästi ja laadukasta ruokaa, joka tukee harjoitteluasi. Täten myös energiatasosi pysyvät korkeana harjoittelun aikana. Myös treenin jälkeen nautittu välipala tukee palautumista treenin jälkeen.
  5. Unohtaa ei sovi myöskään lihaskuntoharjoittelua, joka tukee kunnon kehittymistä. Olet sitten kestävyysliikkuja, palloilija tai sunnuntailiikkuja, niin lihaskuntoharjoittelu tukee terveyden edistämistä ja sitä tarvitsevat kaikki.
  6. Lepopäiviä ei myöskään pidä unohtaa. Vaikka intoa harjoitteluun riittää, niin riittävä lepo on tärkeää kunnon kehittymisen kannalta.
  7. Jos haluat tavoitteellisesti kehittää kuntoasi, niin on suositeltavaa määritellä itsellesi tavoitteet sekä seurata niiden edistymistä. Täten monesti myös motivaatio pysyy yllä ja näet konkreettisemmin etenemisesi ja voit tehdä tarvittaessa korjaavia toimenpiteitä treeniohjelmaan.
  8. Jos haluat harjoitella tavoitteellisesti, niin säännöllisesti toteutettu kuntotestaus voi tukea tavoitteisiin pääsyä. Samalla se voi myös motivoida eteenpäin. Yksinkertaisia kuntotestauksia voi toteuttaa itsenäisesti, mutta myös esimerkiksi polkupyöräergometria antaa suuntaa kunnon kehittymisestä.

 

Kunnon kehittymisessä säännöllisyys ja monipuolinen harjoittelu ovat tärkeää. Harjoittelussa kannattaa pitää yllä myös vaihtelua ja nousujohteisuutta, jotta kunto kehittyy ja toisaalta motivaatiokin pysyy yllä. Oman kehon kuuntelu on tärkeä taito, joka harjaantuu vuosien varrella. Kiireisessä elämäntilanteessa kannattaa hieman löyhentää harjoittelua ja toisaalta kun keho on hyvässä tilassa, voi taas harjoitella kovemmin. Kukaan ei ole seppä syntyessään, mutta omaa kehoa kannattaa opetella kuuntelemaan.

Haluatko sinä uutta boostia harjoitteluusi tai tarkistaa, että harjoittelusi on kehittävää ja pääset eteenpäin? Kevyempi Olo -starttipakettin avulla saat vinkkejä harjoitteluusi ja ravitsemukseen ja voit tarkistaa, että suuntasi on oikea. 

Copyright 2017-2019. Kaikki oikeudet pidätetään.