Kirjaudu

Miten makeanhimosta pääsee eroon? 5 vinkkiä makeanhimon voittamiseen

On aika yleistä, että varsinkin naiset kokevat, että makean- tai suolaisenhimo vaivaa, asia mietityttää ja tuntuu ehkä siltä, että makeaa tai suolaisia herkkuja tulee syötyä liikaa. On ihan normaalia, että välillä syödään makeaa tai suolaisia herkkuja, mutta jos asia alkaa vaivaamaan, niin mitä asialle voisi tehdä? Aika usein makeanhimon syyt löytyvät ravitsemuksen perusteista, joissa on parannettavaa. Ravitsemuksen perusteita saatetaan vähätellä ja asiat jo tiedetään, mutta ravitsemuksen perusteet eivät silti ole kohdallaan. Monesti jo melko yksinkertaisilla asioilla voidaan parantaa sekä olotilaa että myös saada makeanhimoa hallintaan.

 

1. Säännöllinen ateriarytmi on yksi ravitsemuksen kulmakivistä eikä sen merkitystä kannata aliarvioida. Kun syödään säännöllisesti, pysyy nälkä loitolla eikä myöskään tule tehtyä suuria mielitekoja ja popsittua makeaa huomaamatta nälkään. Makeat ja suolaiset herkut ovat usein helppoja ratkaisuja, jos käydään kaupassa tai niitä sattuu kotona olemaan kaapissa. Sitenpä niitä saattaa tulla syötyä joskus jopa sen enempää asiaa ajattelematta.

 

2. Jos naposteluun on taipumusta, niin syy saattaa löytyä myös siitä, että syödäänkin liian vähän. Melko monesti varsinkin naiset syövät liian vähän. Saattaa myös olla tilanne, että syödään kunnollista ruokaa vähemmän ja sitten ”säästetään” tilaa makeisille. Syynä herkutteluun voi olla liian vähäinen tai yksipuolinen ravitsemus, jonka takia koetaan myös enemmän mielitekoja.

 

3. Oikeanlainen aterian koostaminen on myös tärkeää, sillä laadukas ravitsemus auttaa jaksamaan ja pitää myös mielitekoja loitolla. Säännöllinen proteiinin saanti ja esimerkiksi kuitupitoiset tuotteet auttavat pitämään nälkää ja makeanhimoa loitolla. Eikä rasvojenkaan laatua ja riittävää juomista kannata unohtaa. Huomio kannattaa kiinnittää kokonaisuudessaan ruoan laatuun. Höttöruoka maistuu ehkä hyvälle, mutta laadukas ruoka pitää nälän loitolla ja on usein myöskin vähemmän energiaa sisältävää.

 

Jos ravitsemuksen perusteet ovat jo hallussa, niin kannattaa tarkastella omia tapoja ja tottumuksia – onko vain totuttu syömään makeaa tai suolaista, vai tekeekö sitä oikeasti mieli? Asiaa kannattaa pysähtyä hetkeksi pohtimaan vaikka seuraavan kerran kun makeaa/ suolaista tekee mieli. Kun omia valintoja ymmärretään paremmin, on myöskin helpompaa tehdä kestäviä valintoja pysyvästi.

 

4. Unohda karkkilakot – yleensä nimittäin kun itseltä jotain kieltää, niin sitä tekee vain entistä enemmän mieli. Salliva syöminen toimii monesti paremmin pitkällä aikavälillä. Ei kannata myöskään stressata liikaa: kun herkuttelet, niin nauti. Kun et kiellä itseltäsi mitään, niin et myöskään kärsi huonosta omasta tunnosta, et voivottele syömistäsi tai koe repsahtavasi. Kun mieli tekee makeaa, niin kannattaa ensin koittaa syödä jotain kunnollista ruokaa ja sitten sen jälkeen syödä vaikka makeaa.

 

5. On myös mahdollista, että makean/suolaisen syömisestä on tullut tapa. Voi olla, että tietyissä tilanteissa vaan on totuttu herkuttelemaan, eikä asiaa sen enempää edes ajatella. Jos kyseessä on tapa, niin voit kokeilla vaikka vaihtoehtona kirsikkatomaatteja. Jos taas oikeasti makeaa/suolaista tekee mieli, niin silloin sitä ehkä syödään – mutta mitä jos kokeillaan hieman pienempää määrää? Luultavasti määrä pienenee jo itsestään, jos ensin syödään kunnollisempaa ruokaa – vaikka kirsikkatomaatteja. Kannattaa muutenkin tarkkailla omia ajatuksia. Voisiko taustalla ollakin väsymys, ahdistus tai että palkitaan itseä makealla?

 

Tapoja ja keinoja on monia ja apua voi löytyä myöskin tunnesyömisen opeista sekä siitä, että harjoitellaan tietoista syömistä. Tämä vaatii hieman enemmän työkaluja ja aikaa, mutta tuo monesti pysyvämpiä tuloksia elämään kuin vaikkapa karkkilakon pitäminen. Edellä mainitut keinot ovat ensimmäisiä, joita yleensä valmennuksessa kokeillaan. Makeanhimo on usein opittu tapa ja se on voitettavissa. Toivota siis on! Tapojen muuttaminen vie aikaa, joten ensimmäiseen vastoinkäymiseen ei kannata lopettaa vaan jatkaa uusien tapojen opettelua.

Haluatko lisää vinkkejä pysyvien muutosten tekemiseen? Käy tilaamassa maksuttomasti 10 VINKKIÄ KESTÄVÄÄN ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEEN.

Copyright 2017-2019. Kaikki oikeudet pidätetään.