Setup Menus in Admin Panel

Mitä jos harjoittelu ei tuota tuloksia tai ei huvita?

Toiset päivät ovat parempia treenipäiviä kuin toiset. Välillä on päiviä, kun harjoittelu sujuu ja on hyvä fiilis – välillä taas tuntuu, ettei treeni oikein huvita tai kulje. Kuulostanee tutulle? Syitä siihen miksi treeni ei kulje tai harjoittelu ei tuota tuloksia voi olla monia.

On melko yleistä, että yksittäisenä päivänä harjoittelu maistuu puulta tai tuntuu takkuiselta, mutta varsinkin jos fiilis on sama useampana päivänä, kannattaa asiaa pysähtyä miettimään. Yleensä harjoittelu tähtää tuloksiin tai ainakin parempaan kuntoon tai olotilaan, joten siten myös tuntemuksia kannattaa seurata, jotta voidaan myös varmistua siitä, että ollaan oikealla tiellä harjoittelun osalta.

***

Tässä muutama tyypillinen syy siihen, ettei harjoittelu kulje tai maistuu puulta:

1. Huonosti nukutut yöt ja palautumisen puute

Huonosti nukutut yöunet voivat näkyä treenissä hyvinkin nopeasti. Ei ehkä innosta, syketasot ovat normaalia korkeammat ja tuntuu, ettei myöskään jaksa tehdä harjoittelua entisellä tasollaan. Uni ja palautuminen ovat tärkeää kunnon kehittymisen kannalta.

Toisaalta jos takana on paljon tai kovatehoista harjoittelua, niin on mahdollista ettei keho ole vielä palautunut edellisestä treenistä. Onkin tärkeää huolehtia siitä, että harjoittelusta palaudutaan riittävästi ja ettei liian kova harjoittelu johda kunnon laskemiseen.

2. Stressi ja henkinen palautumattomuus

Fyysisen palautumisen lisäksi tarvitaan myös henkistä palautumista. Jos takana on tiukka työputki tai stressiä, niin se voi hyvinkin tuntua treenissä. Jos olo tuntuu stressaantuneelta, niin silloin on muutenkin suositeltavaa harrastaa vain kevyttä ja palauttavaa liikuntaa ettei keho ylikuormitu.

Stressin oireet ovat monesti epämääräisiä eikä niitä itse huomata. Sitenpä ne voivatkin lumipallomaisesti kasvaa huomaamattakin. Tärkeää olisikin oppia lukemaan omia kehon merkkejä. Jos ei vaikka huvita, ahdistaa ja väsyttää, niin voisiko se johtua stressistä tai palautumisen puutteesta?

3. Harjoittelu ei ole riittävän nousujohteista tai vaihtelevaa

Jotta kunto kehittyy, niin tarvitaan riittävän säännöllistä harjoittelua ja vaihtelevaa harjoittelua, jotta elimistö saa riittävästi erilaisia virikkeitä ja riittävästi harjoitteluvastetta. Säännöllinen liikunnan harrastaminen on tärkeää, sillä kuntoa ei voi valitettavasti varastoida.

Toisaalta, jotta keho saa uusia virikkeitä, kannattaa harjoitteluohjelma suunnitella vaihtelevaksi ja harjoittelun painopisteitä vaihtelevaksi. Myös harjoittelun monipuolisuudesta kannattaa huolehtia.

4. Ravitsemus ei tue harjoittelua

Jotta harjoittelu tuottaa tulosta, kannattaa huolehtia myös riittävästä ravitsemuksesta. Sopivasta ateriarytmistä, laadukkaasta ruoasta ja riittävästä ruoan määrästä kannattaa huolehtia, jotta ravitsemus tukee harjoittelua ja harjoittelusta saadaan irti paras mahdollinen hyöty.

Lisäravinteiden maagiseen taikaan uskotaan monesti, mutta tärkeää olisi huolehtia ensin siitä, että ravitsemuksen perusasiat ovat kunnossa. Lisäravinteilla voidaan tarvittaessa hienosäätää asiaa (esim. lihasmassan kasvattamista), mutta silloinkin kannattaa oikeasti tietää mitä tekee. Lisäravinteita ei kannata huvikseen syödä, sillä saatat vain tuhlata rahojasi ja aiheuttaa jopa terveydelle haittaa.

Ennen harjoittelua on hyvä huolehtia siitä, että energiaa riittää myös harjoitteluun. Mitä lähempänä harjoitteluaikaa syödään, niin sitä paremmin imeytyvää ruokaa kannattaa nauttia. Esimerkiksi nestemäiset ruoat ovat parempia lähempänä harjoitteluaikaa kuin tuhti pihviateria.

Toisaalta mitä kovatehoisempi on treeni, sitä tärkeämpää on huolehtia myös palautumisateriasta. Toki kuntoilijalle palautumisaterialla ei ole niin suurta merkitystä kuin huippu-urheilijalla, mutta palautumisateria treenin jälkeen auttaa kuitenkin kehoa palautumaan treenin jälkeen.

5. Heikko peruskunto

Heikko peruskunto voi myöskin olla syynä siihen, että harjoittelu ei kulje ja kunto ei kehity. HIIT-harjoittelun (high-intensity interval training) ollessa nyt enemmän pinnalla, on LIIT-harjoittelu (low-intensity interval training) saattanut jäädä vähemmälle huomiolle. Peruskuntoa tarvitaan harjoittelun pohjaksi ja kunnon kehittymiseksi, joten riittävästä peruskuntoharjoittelusta kannattaa pitää huolta. Muuten jossain kohtaa kunnon kehitys loppuu.

***

Syitä voi olla monia muitakin siihen, ettei treeni kulje. Melko usein yllä mainituista asioista kuitenkin löytyy syitä siihen, ettei treeni kulje tai harjoittelu ei innosta. Kyse on usein asioiden hienosäädöstä eikä niinkään siitä, että kaikki asiat harjoittelussa olisivat pielessä. Niinpä harjoittelu kannattaakin suunnitella kehittäväksi ja huolehtia siitä, että ohjelmaan sisältyy myös riittävästi palautumista.

On hyvä myöskin sopeuttaa ohjelmaa tilanteiden vaihdellessa ja jos elämään ilmaantuukin muita kuormitustekijöitä. Jos yksittäisenä päivänä treeni ei suju, ei asia vielä ole välttämättä sen vakavampaa, mutta jos sama fiilis alkaa yleistymään, niin silloin kannattaa käydä yllä mainitut kohdat läpi ja tarkastella omaa tilannetta kokonaisvaltaisemmin.

***

Haluatko uutta boostia treeneihin? Kevyempi Olo -starttipaketti auttaa sinua tarkistamaan harjoitteluasi ja ravitsemusta, jotta ne tukevat tavoitteisiisi pääsemistä. Samalla saat kehittävän harjoitteluohjelman ja vinkkejä sinua askarruttaviin kysymyksiin. 

Mari T.
Author: Mari T.

Copyright 2017-2021 Kevyempi Olo. Kaikki oikeudet pidätetään.