Setup Menus in Admin Panel

Miksi dieetti epäonnistuu ja miten saat aikaan pysyviä muutoksia?

Säännöllisesti lehdissä tai blogeissa kirjoitellaan laihduttamisesta, toinen toistaan paremmista ruoista ja muotidieeteistä. Ei ihme, että monella on pää pyörällä välillä ristiriitaisistakin tiedoista. Dieetti usein houkuttelee, koska siinä luvataan nopeita muutoksia.

Olemassa on monenlaista laihduttamista, painonpudotusprojektia ja elämäntapamuutosta. Dieetit voivat olla perusteltuja, jos esimerkiksi halutaan sopia tavoitemekkoon tiettynä ajankohtana tai tähdätään urheilukisoihin ja ei haittaa, vaikka tavoiteajankohdan jälkeen palataan jälleen entiselleen.

Useimmalle meistä tavoite on kuitenkin kestävä muutos ja tähän tavoitteeseen tähdättäessä dieetti eivät ole monestikaan ensisijainen vaihtoehto. Itse asiassa arviolta noin 90% dieeteistä epäonnistuu ja pudotetut kilot tulevat takaisin, jopa korkojen kera. Tämä on hyvä tiedostaa elämäntapamuutosta suunniteltaessa. Miksi yritykset siis epäonnistuvat niin usein?

1. Tavoitellaan liian suuria muutoksia liian nopeasti

Moni meistä on kokeillut kaalisoppadieettiä tai jotain muuta supertuloksia lupaavaa dieettiä. Usein muutokset normaalielämään ovat liian suuria eikä niistä voi pitää kiinni koko loppu elämän. Kuka meistä söisi loppuelämän kaalisoppaa? Sen sijaan pieniä muutoksia kerralla on yleensä helpompi noudattaa – jopa loppuelämän.

***

Tilaa myös MAKSUTON OPAS: 5 tärkeää vinkkiä kevyempään oloon.

Lue myös: Laihdutus – 5 tärkeää vinkkiä miten saat aikaan pysyviä tuloksia

***

Nopea painonpudotus perustuu yleensä nesteiden menetykseen eikä ole kestävää. Dieetti saattaa aiheuttaa myös neste- ja aineenvaihdunnan häiriöitä elimistössä, se saattaa hidastaa palautumista ja laskea energiatasoa arjessa. On hyvä muistaa, että jo peruselintoimintojen ylläpitoonkin elimistö tarvitsee energiaa, joten energiamääriä ei kannata vähentää liikaa. Monesti itse asiassa syödään jopa liian vähän. Määrän sijaan kannattaa huomio kiinnittää ensin ruoan laatuun.

2. Dieetti ei perustu oikeisiin faktoihin

Dieettejä on monenlaisia, mutta moni niistä ei perustu tieteellisiin faktoihin vaan perusteettomiin ruoka-aineiden suosimisiin ja karttamisiin. Valitettavasti monenlaisia dieettejä löytyy ja jotkut dieetit saattavat olla jopa vaarallisia, jos elimistö ei saa kaikkia sen tarvitsemia ravintoaineita ja elimistö ajautuu puutostiloihin. Saattaa myös olla, että ei vaan syödä tarpeeksi. Elimistö saattaakin alkaa reagoimaan tällaisissa tilanteissa esimerkiksi väsymyksenä, paleluna tai muina oireina.

Valitettavasti dieetin suosio ei korreloi sen kanssa, että mikä dieetti on terveellinen tai mitä kannattaa noudattaa. Täten siis suosittelen suhtautumaan dieetteihin terveellä kriittisyydellä, kuten muutenkin erilaisiin terveysväitteisiin. Hyviäkin ruokavalioita kuitenkin löytyy. Esimerkiksi välimeren ruokavalio on useissa tutkimuksissakin todettu terveyttä edistäväksi vaihtoehdoksi.

***

Lue myös: Mikä ruokavalio on paras? Ketogeeninen, välimerellinen vai jokin muu?

***

Tutkimusten mukaan monipuolinen ja laadukas ruokavalio on tärkeä osa painonpudotusta. Usein jo perusasioita, kuten ateriarytmiä ja ruoan laatua, korjaamalla saadaan tuloksia aikaan. Ravitsemus onkin tärkeässä roolissa muutoksessa. Lue lisää miten koostaa aterioita, jotta saat todennäköisemmin tarvittavat ravintoaineet.

salaatti ateria

3. Dieetti saattaa lisätä rasitusvammojen todennäköisyyttä ja laskee innostusta

Välillä kuulee dieeteistä, joissa aletaan noudattamaan tiettyä ruokavaliota ja liikuntaa harrastamaton sohvaperuna alkaa urheilemaan jopa 7 päivänä viikossa. Tätä jatkuu viikko, jonka jälkeen ei enää jakseta ja palataan takaisin vanhaan elämään pettyneenä. Dieetti monesti epäonnistuu. Eikä ihme.

Ensinnäkin tällaisesta supermuutoksesta on vaikeaa pitää kiinni koko loppuelämää – koitetaan tehdä liian montaa muutosta kerralla. Äkillinen liikuntamäärien nosto myös rastittaa lihaksia, niveliä ja yleensäkin kroppaa. Esimerkiksi penikkatauti, akillesjännevaivat ja ylikunto ovat tyypillisiä vaivoja.

Varsinkin jos omaa korkean verenpaineen, runsaasti ylimääräisiä kiloja tai jonkin perussairauden, on järkevää muutenkin konsultoida lääkärin kanssa ennen elämäntapamuutoksen tai dieetin aloittamista.

4. Repsahduksen tullen ei kannata luovuttaa

Dieeteillä yleensä yritetään muuttaa yleensä liian montaa asiaa kerralla. Jossain vaiheessa koittaa aika, kun tekee mieli herkutella. Tämä on elämää ja herkuttelun (tai ”repsahduksen”) tullen ei kuitenkaan kannata luovuttaa kokonaan. On normaalia elämää, että eteen tulee juhlia tai suunnitelmat eivät mene kuten oli ajatellut. Silloin on hyvä olla joustava eikä kannata stressata liikaa.

Ota repsahdukset oppimiskokemuksena – ja pyri toimimaan toisin seuraavalla kerralla. Tärkeää on jatkaa matkaa eteenpäin eikä luovuttaa. Elämässä tapahtuu yllätyksiä ja tärkeämpää on miettiä sitä, että miten jatkat matkaa kohti tavoitteitasi. Olet varmasti ottanut jo useita askelia eteenpäin, joten jos yksi askel matkalla tulee otettua taakse päin, niin se ei vielä yleensä haittaa.

5. Vääristynyt kuva miten dieetti toteutetaan

On hyvä muistaa, että media pyrkii myymään lehtiä, tv-ohjelmia ja mainoksia. Liian pliisu tai pieni muutos ei ole kiinnostavaa. Niinpä saatetaan esimerkiksi painonpudotusohjelmassa kertoa mieluummin pikadieettien tuloksista ja jättää vähemmälle tarkastelulle se, että mitä ohjelman jälkeen tapahtuu pidemmällä ajanjaksolla. Monen ihmisen on vaikeaa erotella sitä, että mikä tieto on oikeaa ja mikä ei, mikä on olennaista ja mihin uskoa. Eikä tämä ole ihme, kun tietoa on niin paljon saatavilla.

Dieetin toteutuksesta saattaa myös olla vääristynyt kuva. Saatetaan odottaa helppoja tai nopeita muutoksia, ja niitä saatetaan myös saavuttaa. Haaste on kuitenkin yleensä painonpudotusvaiheessa eli miten elämä jatkuu dieetin jälkeen. Jos palataan takaisin aiempiin elämäntapoihin, niin todennäköisesti myös pudotetut kilot palaavat.

Miten saavutetaan pysyviä tuloksia?

Miten sitten päästään niihin pysyviin muutoksiin? Yksi asia kerrallaan muutoksesta tulee yleensä pysyvämpää ja se myös tuntuu helpommalle ja mielekkäämmälle. Kannattaa kokeilla – varsinkin jos dieetit eivät ole tuoneet sitä suurta ja pysyvää muutosta aiemmin elämään ja tavoitteena on kuitenkin uusi, pysyvä ja terveellinen elämäntapa.

Ajattelutavan muutoksen lisäksi huomioita kannattaa kiinnittää siihen, että pyrkii tekemään vain sellaisia muutoksia, joista voi ajatella pitävänsä kiinni vaikkapa loppuelämän. Tällöin painonhallintavaiheessa tulokset myös pysyvät. Monesti muutosmatka myös tuntuu paljon helpommalta tällöin.

Tärkeää on myös keskittyä olennaisiin asioihin kokonaisuuden kannalta. Välillä huomaa sitä, että keskitytään yksityiskohtiin, vaikka enemmän tuloksia saavutettaisiin kokonaisuuden kannalta olennaisiin asioihin keskittymällä. Tärkeitä asioita onnistumisen kannalta ovat erityisesti riittävä uni, laadukas ja riittävä syöminen sekä liikunnan harrastaminen niin, että se tukee tavoitteisiin pääsemistä. Unohtaa ei kannata myöskään arkiliikunnan roolia – sitä kun monesti aliarvioidaan.

Jos haluat saada lisää vinkkejä pysyvien tulosten tueksi, niin tilaa maksuton opas kevyempään oloon.

Jos kaipaat lisää vinkkejä, niin tutustu myös Kevyempi Olo -valmennuksiin. Ne tähtäävät pysyviin muutoksiin ja niiden avulla pääset oikeille raiteille muutoksessa. Tutustu edulliseen 8 viikon Kevyempi Olo pysyvästi -valmennukseen tai henkilökohtaiseen Kevyempi Olo starttipakettiin, johon voit osallistua etänä mistä vain. Tsemppiä muutokseen!

***

Tilaa myös MAKSUTON OPAS: 5 tärkeää vinkkiä kevyempään oloon.

Mari T.
Author: Mari T.

12/04/2021
Copyright 2017-2021 Kevyempi Olo. Kaikki oikeudet pidätetään.