Setup Menus in Admin Panel

Mikrotauot päivän aikana edistävät palautumista – myös stressi pysyy paremmin loitolla

Stressi? Kiire? Palautumisen puutetta? Nykypäivänä meno on kiireistä. Aika on kortilla ja kiireen keskellä olisi myös hyvä huolehtia omasta hyvinvoinnista. Stressi on ikävä seuralainen, sillä se aiheuttaa pidempään jatkuessaan usein uniongelmia, väsymystä ja innostuksen puutetta. Oireet ovat moninaiset. Stressi oireilee usein monella tavalla eikä sitä edes huomata välttämättä ajoissa. Oireina voi olla muistamisen heikkenemistä, vatsakipuja tai sydämen tykytystä. Myös aamuyöllä herääminen hyvissä ajoin on tyypillistä.

Pelkkä illalla rentoutuminen ei välttämättä riitä, jos työpäivä on ollut kiireinen ja stressaava. Valmistautuminen yöuniin alkaakin jo aamusta. Jotta illalla olisi helpompaa palautua kiireisestä päivästä, niin asiaa auttaakin se, että myös päivän aikana pitää lyhyitä mikrotaukoja. Mikrotauot auttavat päivän kokonaiskuormituksen hallinnassa. 

Mikä on mikrotauko?

Kyseessä on nimensä mukaisesti lyhyt tauko. Jo muutaman minuutin tauko riittää. Jos olet töissä, niin nouse ylös penkistä ja käy hakemassa hieman vettä, wc:ssä tai kävele muutaman minuutin lenkki – ehkä jopa ulkona.

Vaihtoehtoisesti etsi joku toinen keino. Kokeile vaikkapa meditaatioharjoitusta, joogaa tai kuuntele hetki musiikkia silmät kiinni. Palautua voi sekä aktiivisesti (tekemällä jotain) tai passiivisesti (olemalla). Tyyli on vapaa, mutta tärkeintä on pitää näitä pieniä taukoja päivän aikana, jotta illalla on myös helpompi rentoutua. Mikrotauot eivät vaadi paljoa aikaa, mutta säännöllisyys olisi kuitenkin tärkeää.

Stressi ja mikrotaukojen tärkeys

Mikrotaukojen tärkeys on nähtävillä esimerkiksi Firstbeat-hyvinvointimittauksissa. Kotona mikrotauko voi olla vaikka omistautunut hetki lemmikkieläimet kanssa. Vaikka mikrotauot eivät alkuunsa kuulosta välttämättä kovin tärkeältä, niin tauoilla on väliä. Ja pienistä tauoista koostuu päivän aikana tärkeää palautumisaikaa kokonaisuuden kannalta.

Kun mikrotaukoja pitää päivän aikana, illalla lähtötilanne ei ole niin haastava ja myös unenlaatu on suurella todennäköisyydellä parempaa kun päivän aikana on jo keretty palautua. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla mikrotaukoja ja vaikka hieman makrompiakin taukoja päivän aikana.

Keinoja on monia

Toisaalta mikrotaukojen lisäksi illemmalla rauhoittuminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Jos haluat palautua enemmänkin, niin netistä on saatavilla esimerkiksi paljon joogaharjoituksia.

Yksinkertaisimmillaan mikrotauot voivat olla vain silmien sulkemista tai syvään hengittämistä muutaman kerran säännöllisesti. Vaihtoehtoja on toki monia ja yhtälailla lukeminen tai vaikka käsityöt voivat auttaa palautumaan. Mukavia lahjaideoita itselle tai kavereille aiheeseen liittyen löytyy paljon, esimerkiksi stressinhallinnan kortit, unikortit tai aikuisten värityskirjat.

Keinoja on monia ja siten onkin hyvä koittaa erilaisia vaihtoehtoja ja löytää se itselle sopivin keino.

Haluaisitko ymmärtää paremmin palautumistasi ja kuormittumista? Firstbeat -hyvinvointimittaus auttaa sinua paremmin ymmärtämään kuormittumistasi ja palautumistasi. Se kertoo myös mikrotauoista ja miten ne palauttavat päivän aikana sekä esimerkiksi yöuniesi laadusta.

Mari T.
Author: Mari T.

29/01/2021
Copyright 2017-2021 Kevyempi Olo. Kaikki oikeudet pidätetään.