
Tammikuu ja elo-syyskuu ovat sesonkiaikaa kuntosaleilla ja lenkkipoluilla. Elämäntapamuutos on monella suunnitelmissa ja tietoa etsitään muun muassa dieeteistä ja kuureista sekä pysyvämmästä muutoksesta. Moni aloittaa kuntoilun tai terveelliset elämäntavat reippaasti, mutta innostus hiipuu ehkä usein jo muutaman viikon jälkeen. Tämä on melko tyypillistä ja toisaalta harmillista, koska usein lähestymistapaa vaihtamalla ja keskittymällä olennaisiin asioihin saadaan aikaan pysyvämpiä muutoksia elämässä. Pysyvä hyvinvointimuutos ei ole niin vaikeaa kun keskittyy olennaisiin asioihin. Miten tämä sitten tapahtuu?
***
1. Elämäntapamuutos lähtee tavoitteista ja ajattelutavasta
Monesti odotukset kuntoiluprojektilta, elämäntapamuutokselta tai dieetiltä ovat korkealla. Halutaan saavuttaa tavoitteet ja mieluiten nopeasti. Maltti on kuitenkin valttia, jotta kroppa ja mieli sopeutuvat muutokseen. Esimerkiksi painonpudotus on elimistöllekin rasitus ja se vaatii myös kropalta sopeutumista. Toisaalta tavoitteet kannattaa asettaa realistisesti, jotta ne on saavutettavissa. Kun edistystä tapahtuu ja saavutetaan välitavoitteita, myös motivaatio pysyy korkealla eikä innostus lopahda muutaman viikon kuluessa.
2. Yksi tai muutama muutos kerrallaan
Monesti haaste on muutoksissa se, että yritetään muuttaa liian montaa totuttua tapaa kerrallaan. Laitetaan ”kaikki” uusiksi, jatketaan sitä muutama viikko ja sitten palataan takaisin lähtöruutuun.
Todellisuudessa uusien tapojen ja tottumusten opetteluun menee aikaa ja siihen vaaditaan paljon toistoja. Siksi kannattaakin mieluummin lähteä liikkeelle niin, että muuttaa yhtä tai kahta asiaa kerrallaan, jolloin muutos nykytilanteeseen verrattuna ei ole niin dramaattinen. Kun yhtä-kahta muutosta on toteutettu jonkin aikaa ja ne juurtuvat osaksi arkea, siirrytään seuraavaan muutettavaan tapaan. Näin muutoksesta tulee sekä pysyvämpi että myös mielekkäämpi.
3. Keskity olennaiseen
Melko usein terveyskeskustelu lähtee ”keulimaan” epäolennaisiin asioihin, joilla ei ole kokonaisuuden kannalta merkitystä. Sen sijaan perusasioilla on merkitystä ja niiden noudattamiselle pääsee jo pitkälle.
Riittävä palautuminen (ja erityisesti uni) sekä ravitsemus ovat tärkeitä kun lähdetään tekemään elämäntapamuutosta, pudottamaan painoa, kiinteytymään tai edistämään terveyttä ja hyvinvointia. Palautumisella ja ravitsemuksella on merkitystä myös silloin kun suorituskykyä ja kuntoa halutaan nostaa. Toisaalta myös liikunnan harrastamisessa kokonaisuus on tärkeää ja että liikutaan nousujohteisesti. Myös arkiliikunta merkitsee ja on tärkeämpää kuin usein ajatellaan.
4. Pyydä tarvittaessa ammattilaiselta apua
Jotta pääset oikeille raiteille muutoksessasi, kannattaa ammattilaiselta pyytää tarvittaessa apua. Varsinkin jos olet aloittelija tai haluat varmistua siitä, että varmasti pääset tavoitteisiisi. Toisaalta voi olla hyvä myös valita turvalliset ja itselle sopivat lihaskuntoharjoittelun liikkeet ja käydä läpi omat tavoitteesi ja ne tekijät, joita sinun kannattaa muuttaa tavoitteiden saavuttamiseksi.
5. Älä luovuta
Älä luovuta ensimmäisen vastoinkäymisen kohdalla! Liian moni luovuttaa kun kohtaa vastoinkäymisiä. Kaikki harvoin menee kuin Strömsössä ja toisaalta vastoinkäymiset myös opettavat. Se on elämää ja tärkeää on vastoinkäymisten kohdalla ottaa opiksi ja jatkaa matkaa!
***
Haluatko sinä varmistua siitä, että pääset muutoksessasi oikeille raiteille ja lähdet tekemään oikeita muutoksia ruokavalioon, liikkumiseen ja muuten hyvinvointiisi? JOs tavoitteenasi on elämäntapamuutos, niin tutustu Kevyempi Olo -verkkovalmennuksiin, joiden avulla pääset alkuun pysyvässä muutoksessa.