Setup Menus in Admin Panel

Maito – hyvästä vai pahasta?

Maitoa on perinteisesti mainostettu Suomessa paljonkin. Toisaalta maidosta on välillä esitetty villejäkin väitteitä: maito tappaa ja maito on haitallista. Miten on siis asian laita? Meneekö terveys vai edistetäänkö sitä maitoa juomalla?

On mielenkiintoista, että maito jakaa mielipiteitä ja herättää usein tunteita. Sama toki pätee moneen muuhunkin asiaan kun kyseessä on terveys ja hyvinvointi. Mitä siis tutkimukset sanovat maidosta? Onko maito terveellistä?

Maito on hyvä kalsiumin lähde

Maito on jakanut vuosien varrella mielipiteitä ja tunteitakin. Maito on hyvä kalsiumin lähde ja se sisältää myös proteiinia ja D-vitamiinia. Ravitsemussuosituksissa suositellaan rasvattomia/vähärasvaisia maitotuotteita. Yhteyksiä pienempään kohonneeseen verenpaineeseen, tyypin 2 diabetekseen, suolistosyövän riskiin, ylipainoon, aivohalvaukseen jne. on myös todettu.

Mikä on sitten saanut aikaan myös soraääniä maidon suhteen? Ehkä huomionhakuisuus tai ehkä kyllästyminen maidon mainontaan. Perinteisestihän Suomi on ollut maidon markkinointimaa ja meillä on pitkät perinteet myös sen käytössä. Terveys on ollut välillä perusteluna, mutta toki myös liiketoimintaa harjoitetaan sen ympärillä paljon.

Maidosta puhuttaessa on hyvä muistaa, että olemme yksilöitä. Perusterveellä henkilöllä tilanne on toinen kuin että jos kärsii maitoallergiasta tai laktoosi-intoleranssista. Jos kärsitään maitoallergiasta tai laktoosi-intoleranssista, on luonnollista ettei maitoa voida juoda tai ainakin on löydettävä esimerkiksi laktoositon vaihtoehto.

Tutkimusnäyttö maidon hyödyistä ja haitoista

Jos tarkastellaan tutkimuksia maidosta, niin kokonaisuus on melko neutraali – hieman plussan eli hyötyjen puolella. Välillä kun näkee maidonvastaista kommentointia, niin on saatettu syyllistyä ns. kirsikanpoimintaan eli on valittu omaan tarkasteluun vain niitä tutkimuksia, joissa maidosta ei ole todettu saatavan terveyshyötyjä. Maitoa kritisoidaan välillä matala-asteisen tulehduksen lisääjänä tai vatsaoireiden syinä.

Kun tarkastellaan laajemmalti tutkimuksia (ei siis yksittäisiä tutkimuksia), voidaan todeta, ettei em. asioita selkeästi ole kuitenkaan voitu osoittaa. Muutenkin on hyvä huomioida, että tutkimukset ovat tutkimuksia ja niiden avulla pyritään tekemään laajempia johtopäätöksiä, jotka valtaväestölle pätevät. Olemme kuitenkin yksilöitä ja jokaisen oma tilanne määrittelee sen juoko maitoa vai ei.

Jos maitotuotteet ärsyttävät vatsaa, niin asiaa kannattaa tarkkailla, kokeilla esimerkiksi laktoosittomia tuotteita ja tarvittaessa vähentää maitotuotteiden määrää. Syynä voi olla myös muita tekijöitä eli maito ei välttämättä ole syyllinen, vaikkakin se on mahdollista.

Maito ei ole välttämätöntä

On hyvä huomioida, että ravitsemussuosituksissakaan ei kuitenkaan varsinaisesti käsketä juomaan maitoa. Suomessa on toki vahvat perinteet maitotuotteiden mainostamisesta ja ihmetellä toki voi, että miksi Suomessa suositellaan enemmän maitotuotteiden käyttöä. Niin tai näin, niin maitoa ei ole pakollista juoda.

Laajemmalti ajateltuna maitotuotteissa on kuitenkin paljon hyviä vaihtoehtoja kuten rahkat ja maustamattomat jugurtit. Jos maitotuotteita ei käytä, niin on hyvä huolehtia riittävästä proteiinin, kalsiumin ja D-vitamiinin saannista muualta ravinnosta.

Maitotuotteiden on kuitenkin todettu tukevan painonpudotusta ja laihtumista. Jos tavoitteena on siis painonpudotus tai -hallinta, kannattaa asiaa puntaroida. Proteiinin saanti on tärkeää painonpudotuksessa ja -hallinnassa ja maitotuotteet ovat niiden hyvä lähde. Muitakin vaihtoehtoja toki on. Jos maitotuotteita ei käytä, niin riittävästä proteiinin, kalsiumin ja D-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia muilla keinoin.

Maidonkaan suhteen ei kannata suurennella asiaa liikaa. Vaikka yksittäisiä maidon vastaisia tutkimuksia onkin olemassa, niin kokonaisuus ratkaisee. Ja maalaisjärjellä pääsee tässäkin asiassa pitkälle. Kohtuus siis kaikessa.

Suositeltavaa lukemista: 

Mikko Ranta: Syö, liiku ja kehitys. Fitra 2015.

Mari T.
Author: Mari T.

06/07/2021
Copyright 2017-2021 Kevyempi Olo. Kaikki oikeudet pidätetään.