Setup Menus in Admin Panel

Liikunnan merkitys hyvinvoinnille: 5 syytä lisätä päivittäistä aktiivisuutta

Fyysinen aktiivisuus on tärkeää joka päivä, koska se auttaa parantamaan fyysistä ja henkistä hyvinvointia monin tavoin. Liikunnan merkitys on moninainen ja sillä on useita terveysvaikutuksia ja niitä ei välttämättä tule edes miettineeksi ennen kuin terveydellisiä ongelmia ilmaantuu.

Vaikka liikunnan terveysvaikutuksista usein puhutaan, tuntuu ettei niitä silti ole aina sisäistetty tai ehkä asia ei sitten kiinnosta tai puhuttele sillä ylipaino on nykyään yhä suurempi haaste niin Suomessa kuin muissakin länsimaissa. Ihmiskehoa ei ole tehty pelkästään lepäämään, itse asiassa keho alkaa voimaan pahoin, jos passiivisuuden määrä pääsee kasvamaan liian suureksi.

Miksi sitten liikunnan määrää kannattaa lisätä arjessa?  Olemme toki yksilöitä ja vaikutukset vaihtelevat tapauskohtaisesti monista tekijöistä johtuen. Tutkimusnäyttöä liikunnan hyödyistä kuitenkin on paljon olemassa.

Tässä muutamia terveysvaikutuksia, joita liikunnalla voi olla:

1. Liikunta parantaa elimistön kuntoa ja terveyttä. Liikunta parantaa sydämen terveyttä ja auttaa alentamaan verenpainetta. Se myös vähentää sydän- ja verisuonitauteihin liittyvää riskiä. Liikunta edistää myös lihasten ja luuston terveyttä sekä auttaa vähentämään osteoporoosiin ja muihin luusairauksiin liittyvää riskiä.

Toisaalta liikunta auttaa ennaltaehkäisemään myös monia muita vaivoja kuten niska- ja hartiakipuja, joita monelle toimistotyötä harrastavalle ilmaantuu liian suuren passiivisuuden ja yksipuolisten asentojen seurauksena. 

2. Liikunta auttaa painonhallinnassa ja parantaa sekä sokeri- että rasva-aineenvaihduntaa. Päivittäinen aktiivisuus lisää energiantarvetta ja auttaa siten pitämään painon hallinnassa – varsinkin ikäännyttäessä mutta toki myös nuoremmilla. Se myös vähentää riskiä sairastua useisiin sairauksiin kuten esimerkiksi diabetekseen ja korkeaan verenpaineeseen.

3. Liikunta parantaa mielialaa ja auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta. Se myös lisää aivojen toimintaa ja voi auttaa parantamaan muistamista. Liikunta auttaa irtaantumaan normaalista arjesta, pitämään taukoa ajattelutyöstä ja kohentaa olotilaa. Olet ehkä itsekin huomannut, että kun lenkille on tullut vääntäydyttyä, niin lopulta sitä on tyytyväinen olo, vaikka alun perin asia ei niin paljoa olisikaan innostanut? Liikunta voi myös auttaa kohottamaan itsetuntoa ja itseluottamusta. 

4. Liikunta auttaa parantamaan myös unenlaatua ja voi vähentää unettomuuteen liittyviä riskejä. Se myös lisää energiatasoja ja auttaa pysymään virkeänä päivän aikana. Liikunta auttaa myös pitämään taukoa päivän aikana, vaikka pieninäkin annoksina toteutettuna. Mikrotauot auttavat hallitsemaan stressiä päivän aikana, jolloin kuormitus ei keräänny niin suureksi päivän aikana. Sitenpä tulokset voivatkin olla havaittavissa yöunien määrässä tai laadussa. 

5. Liikunta myös parantaa elämänlaatua ja voi lisätä sosiaalisuutta, jos liikut esimerkiksi kaverin tai ryhmän kanssa. Se voi tuoda hyvää sosiaalista virikettä elämään samalla kun voi nauttia myös muista liikunnan eduista.

***

Yhteenvetona voidaan todeta, että liikunta on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa ja se auttaa parantamaan sekä fyysistä, psyykkistä että sosiaalista hyvinvointia. On tärkeää löytää itselle sopiva liikuntamuoto ja noudattaa säännöllistä liikuntarutiinia, jotta liikunnasta tulisi myös säännöllinen osa arkea, koska vain tällöin hyödyt oikeasti realisoituvat.

Jo yksi liikuntakerta on hyväksi, mutta pysyvämmät ja pitkäaikaisemmat hyödyt saadaan aikaiseksi harrastamalla liikuntaa säännöllisesti. Valitettavasti kun liikunnan edut eivät varastoidu.

Fyysinen aktiivisuus ei välttämättä tarkoita hikiliikuntaa tai treeniä vaan helppo tapa lisätä aktiivisuutta mukaan arkeen on myös lisätä arkiliikunnan määrää. Päivän aikana voi tehdä pieniä valintoja, kuten valita portaat hissin sijaan, viedä roskat, kävellä töihin tai kuntosalille tai käydä kävelyllä.

Pienistä puroista syntyy suurempi joki, joten kun liikuntaa lisää sinne ja tänne pitkin päivää, ei se edes tunnu niin raskaalle, mutta tuottaa kuitenkin terveyshyötyjä elämään. Kannattaa siis kokeilla ja pyrkiä edes hieman lisäämään omaa aktiivisuutta sekä kannustaa myös muita liikkumaan. 

Lue lisää: Arkiaktiivisuus on ajateltua tärkeämpää

developer10
Author: developer10

07/01/2023
Copyright 2017-2021 Kevyempi Olo. Kaikki oikeudet pidätetään.