Setup Menus in Admin Panel

Arkiaktiivisuus on ajateltua tärkeämpää

Viime viikolla vietettiin porraspäiviä. Se on hyvä muistutus siitä, että arjen valinnoilla on väliä. Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta arjen aktiivisuusteot ovat tärkeitä kun halutaan tavoitella parempaa oloa tai terveyttä, painonpudotusta tai kiinteytymistä. Samalla myös monet vaivat saattavat helpottua.

Miksi arkiaktiivisuus on tärkeää?

Istumisen haitoista ja arjen passiivisuudesta onneksi kirjoitellaan entistä enemmän ja se onkin varsinkin monen toimistotyöläisen haaste. Istuminen passivoi. Kun suuret lihasryhmät lepäävät, ne eivät myöskään kuluta energiaa. Istuminen ei myöskään ole kehollemme paras asento. Kudokset kuormittuvat yksipuolisesti ja monien vaivojen todennäköisyys lisääntyy.

Selkä-, niska- ja hartiavaivat ovat tyypillisimpiä vaivoja toimistotyöntekijöillä. Lonkankoukistajat lyhentyvät ja ylävartalon asento tuppaa kyyristymään. Liiallinen istuminen myös heikentää verensokerin säätelyä ja pitkäaikaisesti asiaa tarkastellen myös lisää todennäköisyyttä esimerkiksi lihomiselle ja 2-tyypin diabetekselle.

Yhdessä päivässä on 24 tuntia. Vaikka käymme harrastamassa liikuntaa tunnin päivässä, niin jäljelle jää edelleen 23 tuntia päivässä. Kokonaisuuden kannalta on merkitystä, että miten tuon ajan käytämme. Arkiliikkuminen ja venyttely on tärkeää ja sitä kannattaakin harjoittaa riittävästi – mieluiten ajoissa ja ennakoivasti niin se toimii myös jumien ja vaivojen ehkäisijänä tai helpottajana.

Mitä arkiaktiivisuudelle voisi tehdä?

1. Jos teet istumatyötä tai muuten istut päivät pitkät, niin pidä tunnin välein pieni muutaman minuutin tauko. Hae vaikkapa printtipaperit kauemmalta tulostimelta, hae vettä riittävän usein pienellä mukilla kahvitilasta tai yksinkertaisesti vain jaloittele tai taukojumppaa. Jos et muista pitää taukoja, niin laita puhelimeesi herätys tunnin välein. Tarkista myös ergonomia töissä (ja kotona).

2. Jos teet seisomatyötä, niin tarkista silloinkin ergonomiasi. Liiallinen seisominenkin ei ole hyväksi – varsinkin jos seisotaan samassa asennossa pitkiä aikoja. Parasta olisikin vaihdella asentoa ja liikkua sopivin väliajoin.

3. Käytä portaita hissiin sijaan.

4. Kokeile työmatkapyöräilyä tai -kävelyä, jos se on mahdollista. Voisiko hyötyliikunnan valita joskus auton, bussin tai junan sijaan? Voisiko kuntosalille tai kauppaan mennä pyörällä tai kävellen?

6. Onko palaverit pakko pitää aina istualtaan? Voisiko webinaarin aikana liikkua, varsinkin jos et itse ole äänessä?

7. Voisitko kotona televisiota katsellessa samalla myös hieman venytellä tai liikuskella?

Tapojen muuttaminen vie  aikaa ja pieniä valintoja tehdään monesti ajattelematta asiaa sen tarkemmin. Voi olla, että olemme esimerkiksi vain tottuneet aina valitsemaan hissin. Yksi asia kannattaakin ottaa työn alle kerrallaan. Pienistä valinnoista syntyy suurempi kokonaisuus.

Mari T.
Author: Mari T.

Copyright 2017-2021 Kevyempi Olo. Kaikki oikeudet pidätetään.