
Yksi parhaista ajanhallintaan liittyvistä oivalluksista on luultavasti se, että aikaa ei voi hallita. Sen kulkuun ei voi vaikuttaa. Toisaalta voimme kuitenkin vaikuttaa tekemisiimme eli miten aikamme käytämme. Ajankäyttöä monesti voi tehostaa yksinkertaisillakin keinoilla. Ohessa muutama vinkki tehokkaampaan ajankäyttöön:
1. Vähennä sosiaalisen median ja television käyttöä
Jos tuntuu siltä, että aika vain hupenee, niin onko syynä ehkä some tai televisio? Katson vielä yhden jutun ja sitten vielä toisen ja yhtäkkiä aikaa onkin kulunut monta tuntia. Vilkuiletko Sinä somea monta kertaa päivässä? Some saattaa viedä huomaamatta paljonkin aikaa päivässä ja sen seurauksena on tunne siitä, että mitään ei saa aikaiseksi. Toisaalta sama saattaa päteä myös television katseluun. Kun somen ja television käyttöä vähentää tietoisesti, niin aikaa saattaa yllättäen löytyäkin paremmin muuhunkin tekemiseen. Aloittaa voi vaikka siitä, että käy somessa tai katsoo televisiota vähemmän kuin ennen – esimerkiksi aamulla ja illalla esim. 15 minuuttia. Tämän jälkeen voi vähentää vaikka kertaan päivässä. Vai kuulostaako liian vähältä? Aikaa saattaa kuitenkin yllättäen löytyäkin enemmän muuhun tekemiseen.
2. Suunnittele tekemiset etukäteen ja priorisoi
Itse suunnittelen yrittäjänä jokaisen työviikon tekemiset etukäteen päivätasolla. Keinoja on monia, mutta kun miettii, että mistä tehtävistä on eniten hyötyä ja tekee tärkeimmät tehtävät ensin, niin tällä metodilla pääsee jo pitkälle. Jos tekemistä on enemmän kuin mihin on aikaa, niin kannattaa miettiä tekemisten hyötyä. Entä mitä jos jätätkin jotain tekemättä – huomaako sitä edes kukaan? Jos joudut priorisoimaan työtehtävien ja perheen välillä, niin kumpi tekee sinut onnellisemmaksi? Onko kyseessä lyhyen vai pitkän tähtäimen ratkaisu?
3. Delegoi ja opettele sanomaan EI
Aika ei välttämättä riitä aina kaikkeen. Työelämässä kannattaakin opetella myös sanomaan EI ja delegoimaan asioita. Kotielämässä delegointi ei välttämättä aina onnistu, mutta sitäkin voi joskus yrittää. Jos aika ei riitä siivoamiseen, niin voisiko sen ulkoistaa? Jos kaikkia työtehtäviä taas ei kerkeä tekemään, niin voisiko niitä ulkoistaa vaikka jollekin freelancerilla (koti- tai ulkomailla)? Netistä löytyy monia freelancer-palveluita, joissa töiden ulkoistaminen onnistuu hetkessä ja vielä monesti kohtuulliseen hintaankin.
4. Unohda välillä älypuhelin ja läppärit
Puhelinriippuvuus on nykyään yleistä. Usein näkee lenkkeilijöitä tai koiran ulkoiluttajia, jotka vain tuijottavat älypuhelinta. Onko se rentouttavaa? Todennäköisesti ei. Meille on saattaa kehittyä pakonomainen tarve tarkkailla puhelinta koko ajan. Ehkä jopa kaikki WhatsApp-viestien äänet ovat päällä? Puhelinta ei kuitenkaan tarvitse raahata aina kaikkialle. Myöskin työsähköpostit voi päivittää manuaalisesti silloin kun itselle sopii. Ja hälytysääniäkään ei ole välttämätöntä pitää aina päällä. Näillä keinoilla puhelin ei keskeytä koko ajan tekemistä ja pystyt paremmin keskittymään yhteen asiaan kerrallaan.
5. Tarkkaile ajankäyttöäsi ja muuta tapojasi
Olemme yksilöitä ja sitenpä myös aikasyöpöt ovat erilaisia eri ihmisillä. Omaa ajankäyttöä kannattaakin tarkkailla, jotta tunnistaa ne asiat, joihin aikaa eniten kuluu. Asiasta voi pitää jopa päiväkirjaa muutaman päivän ajan. Kun aikasyöpöt on ensin tunnistanut, niin niitä on myös helpompi hallita. Muutos ei tapahdu välttämättä hetkessä, mutta kun muutoksia alkaa toteuttamaan päivittäin, niin uudet tavatkin juurtuvat helpommin osaksi arkea.
Onko sinulla vielä muita vinkkejä ajankäytön tehostamiseen? Jos artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen, niin tykkää tai jaa se halutessasi somessa. 😉