Kirjaudu

5 vinkkiä niska-hartiaseudun vaivoihin

Niska- ja hartiaseudun vaivat ovat hyvin yleisiä nykyään. Erityisesti toimistotyöläiset kärsivät näistä vaivoista, mutta on joukossa toki muitakin. Lihasjännitys on yleinen syy vaivoihin ja tässä artikkelissa keskitytäänkin tarkastelemaan lihasjännityksestä aiheutuneita niska-hartiaseudun vaivoja. Huono työasento, pitkät istumisjaksot ja huono ergonomia, stressi ja henkiset syyt usein edesauttavat vaivojen syntymistä. Samoin myös ylipainolla, tupakoinnilla ja suurilla rinnoilla voi olla osuutta asiaan. Kipu voi johtua ylikuormituksesta tai esimerkiksi hermon puristuksesta.

Niska-hartiaseudun vaivojen ennaltaehkäisy on parasta lääkettä. Jos niska-hartiasärky vaivaa pidemmän aikaa tai särky on kovaa, niin lääkärissä käynti voi olla paikallaan, jotta muut kuin lihasjännityksen syyt voidaan sulkea pois. Jos syynä on todennäköisesti lihasjännitys tai -särky, niin mitä asialle sitten voisi tehdä?

 

1. Kehitä liikkuvuutta

Kevyt liikunta on hyvää lääkettä niska-hartiaseudun kipuihin. Sauvakävelyä pidetään hyödyllisenä liikuntana, koska se kehittää monipuolisesti niska-hartiaseutua. Toisaalta vanha kunnon keppijumppa lisää mukavasti liikkuvuutta ja liikettä niveliin. Toimistotyöläisen kannattaa pitää huolta myös siitä, että rintalihaksia venytellään riittävästi, jotta ne eivät pääse lyhenemään. Myös niska-hartiaseudun venyttely ja jumppa työpäivän aikana auttavat yleensä.

 

2. Vahvista yläselän lihaksia

Istuttaessa olkapäät usein alkavat hivuttautumaan eteenpäin. Sitenpä rintalihasten venyttäminen on tärkeää. Toisaalta tärkeää on myös vahvistaa yläselän lihaksia. Lihaskuntoa voi harjoittaa niin kotona kuin kuntosalillakin. Monipuolisuuden takia apuvälineet kuten kuminauha, käsipaino, tanko tai kahvakuula lisäävät huomattavasti liikevaihtoehtojen määrää ja tuovat lisää vaihtelua ja mielekkyyttä harjoitteluun. 

 

3. Kokeile osteopatiaa ja/tai hierontaa

Jos edellä mainitut vinkit eivät tuota tulosta, niin myös osteopatia, fysioterapia tai hieronta voi tuoda helpostusta vaivoihin. Itse suosin osteopatiaa, sillä se on kokonaisvaltaista ja lihaslukotkin saavat kyytiä. Niska-hartiaseudun jäykkyyden syyt voivat löytyä lantion alueelta asti ja ne voivat heijastua niska-hartiaseudulle asti. Lihaslukkojen ja jumien käsittely voi siten auttaa vaivoihin laajemmaltikin. 

 

4. Vältä pitkiä istumisjaksoja

Istumisen haitoista on paljon puhuttu eikä turhaan. Sen lisäksi, että aineenvaihdunta hidastuu ja lihakset ovat staattisessa asennossa pitkään, voivat pitkät istumisjaksot myös edesauttaa niska-hartiaseudun ja selän kipuja. Penkistä kannattaakin nousta ylös lähtökohtaisesti noin 30-45 minuutin välein, edes hetkeksi. Täten saat kiihdytettyä hieman aineenvaihduntaa ja myös katkaistua pitkät staattiset kuormitukset. 

 

5. Vähennä stressi- ja kuormitustekijöitä

Myös stressi ja henkiset kuormitustekijät voivat edesauttaa niska-hartiaseudun vaivojen syntymistä. Mikrotauot työpäivän aikana ovat suositeltavia rentoutumishetkiä. Muutenkin kalenteriin kannattaa varata myös lepo- ja palautumisaikaa. Rentoutumistakin kannattaa siis kokeilla.

Lihasrelaksantteja ja kipulääkkeitä voi kokeilla niska-hartiaseudun vaivoihin tarvittaessa. Kipulääkkeitä ei kuitenkaan ole suositeltavaa syödä pidempää aikaa, koska niillä on muita terveydelle haitallisia vaikutuksia. Tarvittaessa kannattaakin kääntyä lääkärin ja/tai fysioterapeutin puoleen, jotta voi asiaa tarkastella laajemmaltikin. Näillä vinkeillä pääset kuitenkin alkuun. 

 

Lähteet ja lisää luettavaa: 

Niskakipu. Duodecim 2018.

Niska-hartiaseudun vaivat. Tuki- ja liikuntaelinliitto ry.

 

Jos koit artikkelin hyödylliseksi, niin tykkäämällä tai jakamalla sen somessa autat muitakin niska-hartiaseutuvaivaisia. 😉

Copyright 2017-2019. Kaikki oikeudet pidätetään.