Kirjaudu

10 vinkkiä parempaan uneen

Uni on hyvinvoinnin perusta. Tätä ei välttämättä tule aina ajatelleeksi, kun on kova kiire ja ei olisi aikaa nukkua. Mutta unesta nipistäminen on kuitenkin viimeinen asia, jota kannattaa tehdä. Miksi? Yksinkertaisesti sen takia, että aivot ja elimistö tarvitsevat palautumista. Yksi huonosti nukuttu yö ei vielä haittaa, mutta pidempiaikainen unen puute johtaa suorituskyvyn laskuun, heikentää elimistön puolustusjärjestelmää, vaikuttaa hermoston toimintaan ja altaistaa esimerkiksi sairauksille. Siten siis uneen kannattaa panostaa. Ohessa muutama vinkki parempaan uneen:

 

  1. Aloita illalla rauhoittuminen hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Älä näpyttele läppäriä tai älypuhelinta viimeiseen asti ennen nukkumista. Se häiritsee yöuniasi! Jos asiat pyörivät mielessä, niin kirjoita ne lapulle ylös, niin muistat ne seuraavanakin päivänä.
  2. Tiesitkö, että unen sykli on noin 90 minuuttia? Kun illalla nukuttaa, niin jos et mene tuolloin nukkumaan, niin seuraavan kerran väsyttää noin 90 minuutin jälkeen. Tämä on hyvä tiedostaa. Seuraava juna saattaa olla jo myöhäinen, jos aamulla on herättävä ajoissa.
  3. Tuuleta makuuhuonetta ennen nukkumaan menoa. Muutenkin sisäilman laadusta ja riittävästä viileydestä kannattaa huolehtia.
  4. Panosta hyvään sänkyyn ja tyynyyn. Valitse sopivan viileä peitto. Vaikka lämpimän peiton alle on mukava kääriytyä, niin liian lämmin peitto saattaa joskus haitata yöunia.
  5. Huolehti riittävästä makuuhuoneen pimennyksestä. Tästä ei Suomen syksyssä ole välttämättä huolta, mutta varsinkin kesällä tämä kannattaa huomioida. Käytä tarvittaessa pimennysverhoja.
  6. Syö kevyt ja terveellinen iltapala, jotta verensokeri pysyy tasaisena pitkälle yöhön. Vältä liian raskasta iltapalaa. Kokeile esimerkiksi puuroa ja marjoja.
  7. Juo sopivasti vettä. Jos vessassa käynti yöllä haittaa, rajoita illalla hieman nesteiden määrää.
  8. Vältä alkoholia illalla. Vaikka alkoholi rankan työpäivän jälkeen voi houkutella, niin alkoholi illalla haittaa kuitenkin yöunia ja palautumista.
  9. Harrasta kevyttä liikuntaa illalla. Raskas liikunta saattaa sen sijaan lykätä palauttavaa unen jaksoa myöhemmäksi.
  10. Hae ajoissa apua, jos sinulla on uniongelmia ja ne eivät helpota.

 

Viimeisen kohdan tärkeyttä ei voine korostaa. Jos uniongelmat vaivaavat etkä löydä niihin helpotusta, niin kannattaa apua hakea ammattilaiselta. Pitkään jatkuneista uniongelmista kun on monenlaista haittaa ja uniongelmat voivat haitata niin keskittymistä, uuden oppimista, terveyttä ja kuin jopa ihmissuhteitakin. Näillä vinkeillä pääset alkuun. Muutos ei tapahdu hetkessä, joten vinkkejä kannattaa myös toteuttaa pidemmän aikaa kuin pari päivää.

Oliko artikkeli mielestäsi hyödyllinen? Tilaa Kevyempi Olo -uutiskirje etusivun kautta. Voit myös seurata Kevyempää Oloa Facebookissa ja Instassa. Makoisia unia! 😉

Copyright 2017-2019. Kaikki oikeudet pidätetään.