Setup Menus in Admin Panel

Hyvä uni – 10 vinkkiä parempaan uneen ja palautumiseen

Hyvä uni on hyvinvoinnin perusta. Tätä ei välttämättä tule aina ajatelleeksi, kun on kova kiire ja ei olisi aikaa nukkua. Hyvä uni ei ole itsestäänselvyys nykypäivänä ja yhä useampi valitettavasti kärsii myöskin uniongelmista. Univaje tai -ongelmat vaikuttavat elimistön toimintaan ja toisaalta laskevat jaksamista arjessa, töissä, opiskeluissa tai muuten vaan vapaa-ajalla. Kortisoli on ns. stressihormoni, joka keskeisesti liittyy usein uniongelmiin. Uniongelmat lisäävät kortisolin tuotantoa lisämunuaisessa, sydämen syke nousee ja kilpirauhasen toiminta vilkastuu. Tyypillistä ovat myös muutokset aineenvaihdunnassa: makeaa tekee enemmän mieli ja nälkä koetaan useammin. Helposti uniongelmaisena tuleekin syötyä enemmän tai epäterveellisemmin, liikuttua vähemmän ja painokin saattaa lähteä helposti nousemaan huomaamatta. Aineenvaihdunta saattaa myös häiriintyä ja seurauksena voi olla painon nouseminen vaikka söisikin suositusten mukaan ja liikkuisi riittävästi.

Yksi huonosti nukuttu yö ei vielä haittaa, mutta pidempiaikainen unen puute johtaa suorituskyvyn laskuun, heikentää elimistön puolustusjärjestelmää, vaikuttaa hermoston toimintaan ja altistaa ylipainolle sekä myös sairauksille. Siten asialle kannattaakin pyrkiä tekemään jotain mieluiten ennemmin kuin myöhemmin, jotta ongelmat eivät kasvaisi. Hyvä uni on tärkeää ja siihen siten kannattaa panostaa. 

Ohessa muutama vinkki parempaan uneen:

1. Aloita illalla rauhoittuminen hyvissä ajoin

Rauhoittuminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Älä näpyttele läppäriä tai älypuhelinta viimeiseen asti ennen nukkumista. Se häiritsee yöuniasi. Sen sijaan kokeile vaikkapa lukemista tai jotain muuta rauhoittavampaa. Jos asiat pyörivät mielessä, niin kirjoita ne lapulle ylös, niin muistat ne seuraavanakin päivänä.

2. Tiedosta unen sykli

Tiesitkö, että unen sykli on noin 90 minuuttia? Kun illalla nukuttaa, niin jos et mene tuolloin nukkumaan, niin seuraavan kerran väsyttää noin 90 minuutin jälkeen. Tämä on hyvä tiedostaa. Seuraava juna saattaa olla jo myöhäinen, jos aamulla on herättävä ajoissa.

3. Tuuleta makuuhuone

Makuuhuone kannattaa tuulettaa ennen nukkumaan menoa. Muutenkin sisäilman laadusta ja riittävästä viileydestä kannattaa huolehtia. Viileä ja raikas ilma auttaa nukahtamaan ja nukkumaan paremmin. Kesällä ilmastointilaite tai ilmalämpöpumppu viilentää mukavasti huonetta ja nukkuminen on yleensä mukavampaa ja laadukkaampaa. Toisaalta talvella jo lyhytkin huoneen tuuletus tuo raitista ilmaa makuuhuoneeseen.

4. Panosta hyvään sänkyyn ja tyynyyn

Valitse sopiva patja ja tyyny. Tämä ei toki ole välttämättä toteutettu niin helposti kuin sanottu. Suosi myös viileää peittoa. Vaikka lämpimän peiton alle on mukava kääriytyä, niin liian lämmin peitto saattaa haitata yöunia. Kesällä monesti pelkkä pussilakana riittää.

5. Huolehdi makuuhuoneen pimennyksestä

Tästä ei Suomen syksyssä ole huolta, mutta kesällä tämä kannattaa huomioida. Liiallinen valo voi haitata nukkumistasi ja saatat herätä aiemmin kuin normaalisti. Käytä tarvittaessa pimennysverhoja, jotka ovat riittävän piementävät (pimennysverhojakin on moneen lähtöön).

6. Hyvä uni rakentuu päivän aikana, aamusta alkaen

Ravitsemus on hyvinvoinnin osalta myös tärkeässä roolissa. Päivä alkaa aamusta ja terveellisestä ruokavaliosta kannattaakin huolehtia jo aamupalasta lähtien ja päivän aikana. Myös kevyt iltapala on suositeltavaa, jotta verensokeri pysyy tasaisena pitkälle yöhön. Vältä liian raskasta iltapalaa. Kokeile esimerkiksi puuroa ja marjoja. Hyvinvoinnin perusteet rakennat päivän aikana, joten muista syödä terveellisesti ja pitää myös taukoja.

7. Juo sopivasti vettä

Jos vessassa käynti yöllä haittaa, rajoita illalla hieman nesteiden määrää. Yksi kerta on normaalia joillekin, mutta jos käyntikertoja alkaa olemaan useita, kannattaa pyrkiä asialle tekemään jotain.

8. Vältä alkoholia illalla

Vaikka alkoholi rankan työpäivän jälkeen voi houkutella, niin alkoholi illalla haittaa kuitenkin yöunia ja palautumista. Siten on suositeltavaa, ettei myöhään illalla juo alkoholia.

9. Harrasta kevyttä liikuntaa illalla

Kevyt liikunta ja raikas ilma voivat helpottaa rentoutumista ja edistää myöskin unta. Raskas liikunta saattaa sen sijaan lykätä palauttavaa unen jaksoa myöhemmäksi. Liiku siis illalla maltillisesti.

10. Hae ajoissa apua, jos on tarvetta!

Jos sinulla on uniongelmia ja et löydä niihin helpostusta, niin hae apua tarvittaessa! Uniongelmiin on parempi puuttua ajoissa, jolloin korjaavia liikkeitä on myös helpompaa tehdä.

Viimeisen kohdan tärkeyttä ei voine korostaa. Jos uniongelmat vaivaavat etkä löydä niihin helpotusta, niin kannattaa apua hakea ammattilaiselta. Pitkään jatkuneista uniongelmista kun on monenlaista haittaa ja uniongelmat voivat haitata niin keskittymistä, uuden oppimista, terveyttä ja kuin jopa ihmissuhteitakin. Näillä vinkeillä pääset alkuun. Muutos ei tapahdu hetkessä, joten vinkkejä kannattaa myös toteuttaa pidemmän aikaa kuin pari päivää.

Oliko artikkeli mielestäsi hyödyllinen? Tilaa Kevyempi Olo -uutiskirje etusivun kautta. Voit myös seurata Kevyempää Oloa Facebookissa ja Instassa. Makoisia unia!

Mari T.
Author: Mari T.

20/06/2021
Copyright 2017-2021 Kevyempi Olo. Kaikki oikeudet pidätetään.