
Elämme poikkeuksellisia aikoja kun koronavirus on ajanut ihmisiä etätöihin, karanteeniin ja normaalista poikkeaviin rutiineihin. Terveys ja hyvinvointi ovat nyt tärkeintä ja pidetään siis läheisistämme ja itsestämme huolta! Korona on nyt suurin huolenaihe, mutta liikkellä on myös paljon muita flunssia. Tärkeää on, että kipeänä lepää ja hakee tarvittaessa apua oireisiin.
Omasta hyvinvoinnista kannattaa huolehtia myös kotona ollessa. Ehkäpä nyt jopa on aikaa itselle normaalia enemmän kun vähintäänkin matka-ajat työpaikoille säästyvät? Tai jos laihdutus, kevyempi olo tai kesäkunto on tavoitteena, niin ehkä nyt löytyy myös paremmin aikaa itselle?
Kun aikaa viettää enemmän kotona, tulee luonnollisesti liikuttua usein vähemmän. Hyötyliikunta jää vähemmälle ja usein tulee istuttua normaalia enemmän. Hyvinvointi saattaa jopa laskea. Toisaalta tilanne voi olla myös mahdollisuus. Työpäivän voi esimerkiksi katkaista keskellä päivää ulkolenkillä ja samalla voi nauttia valoisasta ajasta enemmän. Miten siis omasta hyvinvoinnista voi huolehtia kotona?
1. Tauota tekemistä
Kotona tulee helposti istuttua normaalia enemmän. Sitenpä istumista kannattaa tauottaa kuten työpaikallakin. Jos et muuten muista, niin laita itsellesi herätyskello soimaan 45 minuutin välein. Myös pienet ulkoilulenkit piristävät kummasti.
2. Kotitreeni on hyvä vaihtoehto
Vaikka kotitreenin tehokkuutta joskus epäillään, niin se voi olla myös tehokasta! Riippuu pitkälti siitä, että mitä teet. Lihaskuntoharjoitteluun lisää tehoa ja vaihtelumahdollisuuksia tuo paino, joka voi olla kahvakuula, käsipaino, kuminauha tai jokin kotitekoinenkin paino. Itse suosin käsipainoja, joiden päähän voi vaihtaa painoja haluamallaan tavalla. Tällöin ei tarvitse hankkia useita painoja ja toisaalta painoja voi lisätä kehityksen myötä ja riippuen eri liikkeistä. Kokovartalon lihastreeni tekee hyvää kaikille ja suositeltavaa olisikin harrastaa jonkinlaista lihaskuntotreeniä vähintään 2 kertaa viikossa. Kotona voi aina treenata ja ehkä nyt aikaa jopa löytyy hieman enemmän. Toki aloittamisen vaiva aina on olemassa, mutta kannattaa silti kokeilla!
3. Kokeile nettivalmennusta
Useat kuntosalit ja liikuntapaikat ovat kiinni, mutta treenata voi kotonakin! Se on itse asiassa helppoa ja tarjolla on paljon vaihtoehtoja joogasta HIIT-treeniin ja kaikkeen siltä väliltä. Muista kuitenkin, ettet treenaa kipeänä! Jos haluaisit päästä kesäksi kuntoon ja hieman keveämmäksi, niin kokeile Kevyempi olo pysyvästi -valmennusta, joka on helposti toteutettavissa mistä ja milloin haluat. Voit sitä tehdä omaan tahtiisi.
Yksilöllisempiin valmennustarpeisiin löytyy myös vaihtoehtoja. Elämäntapa-valmennuksissa muutoksia saa jo aikaan pelkästään ruokavaliota muuttamalla, joten sitä on kätevääkin käydä läpi myös verkon välityksellä. Myös Kevyempi Olo tarjoaa starttipakettia alkuun pääsemiseksi. Tarjolla on myös paljon muita vaihtoehtoja.
4. Kokeile jotain uutta hyvinvointi mielessä
Uusien asioiden kokeileminen pitää mielen virkeänä. Se tekee hyvää mielelle varsinkin, jos kaipaat yhtään uusia virikkeitä. Toisaalta myös uusien liikuntalajien kokeilu on piristävää ja antaa usein uusia virikkeitä myös keholle. Mikä tämä uusi asia sitten voi olla? Jotain mistä pidät. Se voi olla lukemista, uuden harrastuksen tai lajin kokeilua, joogaa tai jotain muuta. Ehkä nyt olisi aika kokeilla jotain uutta?
Hyvinvoinnin eteen voi tehdä paljonkin asioita ja uusi tekeminen voi antaa lisää innostusta. Hyvinvointi on sekä fyysistä että psyykkistä, joten kumpaakin kannattaa edistää.
5. Ravitsemus kuntoon
Ehkä nyt voisi olla vihdoin aika panostaa ravitsemukseen? Sen avulla voi saada aikaan merkittäviäkin parannuksia terveyteen. Tämä toki riippuu lähtötilanteestasi. Miten olet koostanut aterioitasi? Tarvitsisiko kehittää jotain osa-aluetta? Jos et halua käyttää kaikkea aikaasi ruokien valmistamiseen, niin keskity helppoihin ja terveellisiin ruokiin, joita voit tehdä isomman satsin kerralla.
Pakasta ylimääräiset ruoat, niin voit niitä helposti syödä myöhemmin. Myös pakasteita kannattaa hyödyntää. Esimerkiksi wokit ovat helppoja ja terveellisiä ruokia, joiden valmistus ei vie ikuisuutta.

6. Muista myös hyötyliikunta
Kaikki liikunta on pääsääntöisesti hyödyllistä. Aina ei tarvitse lähteä lenkille tai tehdä kotijumppaa. Myös (suur)siivous tai kaappien järjestelminen käy liikunnasta ja siitä saa hyvin arkiaktiivisuuspisteitä. Samalla kodistakin tulee viihtyisämpi paikka asua.
7. Muista kehonhuolto ja venyttelyt
Nämä yleensä unohtuvat monilta! Hyvä kunto ei ole pelkästään arkiaktiivisuutta, kestävyyskuntoa ja lihaskuntoa. Myös kehonhuolto ja venyttely on tärkeää liikkuvuuden ja lihasten palautumisen kannalta. Niska-hartiaseudun kivut ovat yleisiä varsinkin kun istutaan paljon. Tällöin erityisesti yläselän lihasten treenaus ja rintalihasten venyttely ovat hyödyllisiä. Toisaalta jos käytössä on hierontalaitetta (tai puoliso), niin hieronta voi myös tehdä hyvää. Venyttelyä voi hyvin tehdä pitkin päivää tai TV:tä katsellessa. Monesti vain olemme jumahtaneet pelkästään istumaan, koska olemme siihen tottuneet.
8. Pelit piristävät
Jos kaipaat toimintaa, niin ehkä liikunnalliset pelit ovat juttusi? Pokemon Go on edelleen suosittua ainakin joissakin piireissä. Tai ehkä Wii tai jokin muu liikunnallinen peli onkin juttusi? Tällöin liikuntalajien kirjo laajenee mukavasti entisestään.
9. Haasta itsesi – mikä on seuraava hyvinvointi-tekosi?
Ehkä innostutkin haasteista? Niitä on moneen lähtöön. Osa on järkevämpiä kuin toiset. Loputon kyykkäys joka päivä rasittaa todennäköisesti jalkojasi, mutta monipuolisempi treeni tai tekeminen voi olla hyväkin idea. Jos haluat päästä alkuun painonpudotuksessasi tai saada pientä boostia hyvinvointiisi, niin kokeile vaikkapa 14 päivän Kevyempi Olo -haastetta.
10. Porrastreeni tai pihatreeni
Jos kotonasi riittää portaita tai ne löytyvät lenkkipolun varrelta, kokeile porrastreeniä! Koska talvi oli Suomessa melko lyhyt tällä kertaa, niin portaat ovat jo hyvässä kunnossa treenejä varten. Tai jos oma piha löytyy, niin sielläkin voi tehdä treenejä loikista, kyykkyihin tai vaikkapa pihatöihin.
Myös aerobisen ja lihaskuntotreenin voi yhdistää kätevästi: lenkkeile 10-15 min, tee puistonpenkillä punnerruksia, penkillenousuja ja vatsalihaksia ja lenkkeile lopuksi 10 min. Improvisoi ja löydät vaihtelua omaan tekemiseen.
Tässä oli muutamia ideoita hyvinvoinnin kehittämiseen kotioloissa. Mitä muuta tulee mieleen?